WhatsApp tocmai a anuntat schimbari importante! Sunt primele schimbari majore de cand Facebook a cumparat aplicatia.

Pana acum, in Romania si in Europa in general, WhatsApp nu era platit (lucru valabil cel putin pentru utilizatorii de Android) sau existau nenumarate metode de a evita plata. In America si in restul lumii in schimb, WhatsApp era free in primul an de utilizare, urmand ca mai apoi sa platesti o suma anuala de 99 de centi.

Incepand de astazi, aplicatia este gratuita pe viata, pentru toata lumea!

Cum asa?

Oficialii de la WhatsApp au anuntat ca nu vor mai percepe nici o taxa pentru serviciul utilizat de aproximativ un miliard de oameni din toata lumea.

Motivul acestei decizii se bazeaza pe faptul ca exista numerosi utilizatori care nu au carduri de credit sau debit pentru a plati taxa de 99 de centi. Mai mult decat atat aplicatia se va orienta catre taxarea companiilor care vor sa comunice in mod direct cu proprii clienti.

Desi acest lucru ne duce cu gandul la faptul ca WhatsApp va introduce reclame in interiorul aplicatiei, directorul executiv Jan Koum a dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla.

In schimb utilizatorii vor putea alege companiile de la care isi doresc sa primeasca informatii in mod direct fie ca vorbim de banca la care ai deschis un cont sau o companie aeriana pe care o preferi.

(citeste aici anuntul facut pe blogul oficial Whatsapp in urma cu cateva ore)

Pana aici vesti foarte bune dar nu cu adevarat spectaculoase 🙂

Spectacolul incepe cu partea a doua a anuntului celor de la WhatsApp, parte care din motive necunoscute 🙂 e foarte putin mediatizata.

Securitatea mesajelor si posibilitatea ca acestea sa poata fi interceptate de cineva strain sau de catre autoritati, reprezinta un subiect sensibil si controversat in randul utilizatorilor acestei aplicatii.

Din acest motiv, tot directorul executiv Koum a anuntat ieri in cadrul Conferintei Digital-Life-Design din Munchen faptul ca si-a propus ca in urmatoarele luni sa realizeze criptarea completa a mesajelor trimise prin intermediul WhatsApp. In traducere libera serviciile secrete nu vor mai putea intercepta astfel de mesaje.

Mai mult decat atat, prin aceasta decizie, WhatsApp ii da o lovitura grea micului sau competitor Telegram care folosea deja criptarea completa a mesajelor.

Autoritatile din SUA si Marea Britanie au anuntat deja ca acest gen de criptare le obtureaza abilitatea de a monitoriza si de a preveni activitati criminale sau teroriste si ca in curand vor da noi legi in acest sens.

Prin urmare sa ne bucuram de WhatsApp dar sa ne punem doua intrebari:

E bine ca vom avea intimitate fara sa ne intrebam daca structurile abilitate ne citesc mesajele oricand vor avand colaborarea directa a companiilor de telefonie mobila? In acelasi timp, e bine ca grupurile criminale sau teroriste sa se poata organiza in voie fara sa fie interceptate pentru ca folosesc WhatsApp?

Cum spuneam, vestile sunt foarte bune! Dar consecintele? Consecintele sunt discutabile!

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ