Chiar daca nu ne dam seama,cu totii visam, doar ca uitam in proportie de 90% ce s-a intamplat in timpul somnului.

Exista vise dificil de retinut, greu de povestit, cu imagini neclare si vise apropiate de realitate, pe care reusim sa le retinem.

De multe ori in vise apar persoane straine, care joaca roluri de prieteni sau de indivizi care ne vor raul, insa toate personajele pe care le visam sunt luate din realitate. Noi nu retinem in mod constient toate figurile cu care ne intalnim zilnic pe strada, ele sunt stocate fara a le putea accesa in subconstient. Nu stiu daca realizati ce capacitate uimitoare are creierul de a retine atatea informatii, fara sa ne dam seama.

Poze de ~ cynthiak ~
Poze de ~ cynthiak ~

Transpunerea sinelui in vis este o masca a caracterului nostru natural pe care o aratam unei lumi fictive. In vise adesea se intampla sa fugi, sa cazi, sa plangi, sa te descarci de niste emotii pe care in mod obisnuit, in realitate poate nu le-ai arata.

Computer tomograf poza
Poze de juli_modul

O influenta destul de mare asupra viselor o are si modernismul. Aparitia tuturor reclamelor, filmelor, jocurilor pe calculator a distorsionat perspectiva subconstientului. Acele creaturi ce apartin fantasticului nu sunt decat o proiectie a gandurilor noastre, insipirate din cotidian.

Prinzatorul de vise este un obiect traditional culturii nativilor americani(indienilor), care considerau ca acesta prinde visele pozitive si le alunga pe cele rele.

Dreams poza
Poze de endangered chiq

In conditii de stres, anxietate s-a demonstrat ca se intensifica starea de visare, pentru ca emotiile acumulate in timpul zilei trebuie sa se descarce in subconstient.

Somnul are doua stadii: REM(rapid eye movement- miscari rapide ale globilor oculari) si non-REM(fara miscari rapide ale globilor oculari).

  1. Somnul non-REM: este o etapa in care activitatea creierului e redusa si au loc procesele de refacere ale organismului. Activitatea musculara scade, bataile inimii incetinesc, temperatura corpului scade si respiratia este tot mai rara.
  2. Somnul REM: in aceasta perioada apar visele, iar la persoanele de sex masculin apar erectiile. Creierul este mai activ si globii oculari se misca destul de repede. Activitatea musculara se mentine scazuta, insa bataile inimii si ritmul respirator cresc. Reprezinta aproximativ 5% din somn.

Visele si psihopatologia:

  • Schizofrenia- Vise primitive, sexualitate, anxietate, ostilitate
  • Depresia: vise intense, prietenie, masochism, suicid.
  • Stres post-traumatic: vise recurente, cosmaruri, intruziuni, treziri.
  • Tulburari alimentare: ostilitate.
  • Alcoolici: cosmaruri, sexualitate.
  • Retard mental: vise simple.

Daca somnul nu are o functie absolut vitala, atunci este cea mai mare greseala a procesului evolutionist.

 

 

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ