Pe 24 iunie romanii sarbatoresc ziua de Sanziene. Legenda spune ca Sanzienele sunt fete foarte frumoase, care traiesc in paduri si care pot transforma florile sau buruienile in plante de leac. Tot in aceasta zi s-a propus celebrarea iei traditionale romanesti, simbolul identitatii si al creativitatii poporului roman.image

Ia romaneasca este croita dintr-o singura bucata de panza, in, borangic sau bumbac, impodobita cu diverse broderii lucrate manual. Este o camasa de sarbatoare, ale carei motive nationale s-au transmis din generatie in generatie. Fiind facute manual fiecare ie este unica, personalizata de creatore. Pe vremuri, cand ieseau satenii la hora, femeile stateau si se uitau la toate modelele de ii care apareau, fiind intr-o continua “competitie”.image image

O atentie deosebita era acordata manecilor, deoarece in dans cel mai mult se misca din maini, astfel e pusa in evidenta cusatura.

Un material deosebit era marchizetul, purtat doar de femeile care aveau multi bani. Diferenta era ca acest material avea firele foarte subtiri, lucratura era mai greu de realizat insa se puteau face modele mult mai fine. Din pacate in ziua de azi nu se mai pastreaza in totalitate traditia: panza este obtinuta la masini de tesut si nu in razboi, iar acest lucru face ca materialul sa se increteasca la spalare si in timp isi modifica tesatura.

Regina Elisabeta este una dintre influentele trecutului romanesc, care a promovat aceasta piesa vestimentara ca si obiect de arta. Chiar ea a scris: “oare exista tablou mai incantator decat o taranca romanca, imbracata in costum popular, cu fusta rosie sau oranj, cu broboada galbena aruncata peste cozile negre, cu ochi mari, negri si luminosi, cu ulciorul verde pe cap, grabindu-se spre casa, sau o doamna romanca, cu vesminte splendide, cu un minunat val alb sau galben, lucrand la razboiul de tesut?” in introducerea din cartea “The Art of Tatting” scrisa de Lady Katerin Hoare.

Se pare ca in anii 1900 ia romaneasca devenise o piesa de vestimentatie nelipisita din garderoba femeilor.

Regina Maria este o alta influenta feminina, care a reusit trecerea de la portul popular al iei la “fashion”. La 17 ani s-a mutat din tara ei de origine (Anglia) in Romania, pentru a se casatori cu  principele mostenitor Ferdinand al Romaniei. Regina Maria a fost dintotdeauna pasionata de vestimentatie si bijuterii, apeland la mari creatori de moda din acea perioada: Jean Patou, Gabrielle Channel, Redfern. Ajunsa in Romania a fost fascinata de portul traditional romanesc si a impus ca la palat tinuta obligatorie sa fie compusa din piese vestimentare traditionale. Pana la Primul Razboi Mondial ia romaneasca se exporta in strainatate, se faceau comenzi, filmari etc.

Iubirea mea pentru aceasta tara, pe care am facut-o a mea prin lacrimi si suspine, a ajuns pentru mine ca o religie.

Regina Maria

image image image

In 1940, dupa un an de munca, Henri Matisse termina pictura “La blouse roumanie” inspirata de iile romanesti trimise de Theodor Pallady.

Tablourile cu ii l-au inspirat pe creatorul de moda Yves Saint Laurent care si-a dedicat colectia haute couture de toamna-iarna 1981 motivelor traditionale romanesti, colectie intrata in istoria modei.image image image image

La un an dupa moarta creatorului de moda, in 2009 colectia a ajuns si in Romania.

Cunoscuta canteareata Adelle a aparut in revista americana “Vogue” intr-o ie marca Tom Ford, asemanatoare celor din zona Sibiului.image

Ia romaneasca este o traditie transmisa si pastrata din stramosi. Este o piesa vestimentara care impresioneaza atat prin modelul unic brodat cat si prin calitatea materialelor, fiind suta la suta naturale.

Sursa foto: La Blouse Roumaine

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ