Sunt de parere ca bunele maniere sunt esentiale intr-o societate dezvoltata, pentru ca aduc o contributie insemnata la formarea noastra ca oameni, la placerea de a trai printre semeni civilizati. Felul in care ne comportam si ne prezentam in societate trebuie sa se reflecte in tinuta, amabilitatea si buna-cuviinta noastra.

Numit si codul manierelor elegante, codul bunelor maniere cuprinde un ansamblu de norme de conduita, care au un singur scop: sa nu ii deranjam sau jenam pe semenii nostrii, ci sa le lasam o impresie buna si sa-i facem sa se simta bine in preajma noastra.

In acest articol o sa ma opresc la un capitol din codul bunelor maniere pe care il consider foarte important, pentru ca toti ne lovim la un moment dat de situatii care impun eticheta atunci cand servim masa si se intampla sa mai dam gres.

Bunele maniere la masa

Sursa foto playbuzz.com
Sursa foto playbuzz.com

Cum stai la masa – Inainte sa te asezi la masa, asteapta sa iti indice gazda locul, in situatia in care nu sunt cartonase cu numele tau pe masa.

Servetul – Asigura-te ca odata ce te-ai asezat la masa, ai luat servetul, l-ai pus imediat in poala si incepi sa il desfasori usor. Sterge-te cu servetul prin tamponare. Daca trebuie sa pleci inainte sa termini de mancat, aseaza servetul pe scaun. Cand ai terminat de mancat, pune servetul pe masa, in stanga farfuriei, nu pe farfurie.

Pozitia la masa – Aseaza-te la o distanta potrivita fata de masa. Nu tine coatele pe masa sau alte accesorii (geanta, palarie) cand se mananca. Cand nu se mananca, este preferabil ca ambele maini sa ramana in poala. Mainile nu se framanta si intotdeauna se tin departe de par. Picioarele nu se intind in fata, nu se indoaie sub scaun si nu se sta picior peste picior.

Tacamurile – Tacamurile se folosesc din exterior spre interior pentru fiecare fel de mancare. Daca ai trei randuri de cutite si furculite, trebuie sa incepi antreul cu furculita (stanga) si cutitul (dreapta), care se afla cat mai departe de farfurie. Nu se gesticuleaza cu furculita sau cutitul.

Cand si cum sa mananci – Asteapta pana cand toata lumea este servita sau pana cand iti spune gazda. Se mananca in liniste, cu gura inchisa. Mancarea se taie exact langa furculita, in cate o singura bucata, pe care poti sa o inghiti.

Asezonarea – Gusta mancarea inainte de asezonare si nu exagera cu condimentarea. Va fi o insulta pentru gazda.

Sarea si piperul – Atunci cand cineva cere sarea, se ofera si sarea si piperul, peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui.

Transmiterea mancarii – Se apuca elemente care sunt usor accesibile, cat sa iti permita sa intinzi bratul doar putin. Daca sunt mai departe, nu te apleca peste persoana de langa tine, ci roag-o sa te ajute. Nu manca direct din platourile de prezentare.

Nu se vorbeste si nu se bea cu gura plina!

Cand mergi la toaleta spune pur si simplu “va rog sa ma scuzati, ma intorc imediat”. Daca te ridici fara sa spui un cuvant, este dovata de impolitete. Cand ai luat ceva ce nu poti sa inghiti, scuza-te, ridica-te de la masa pentru a te elibera in alta parte. Nu pune ceea ce ai eliberat intr-un servetel langa farfurie, in vazul tuturor.

Telefonul – Nu se foloseste telefonul mobil la masa! In cazul in care primesti un apel urgent, te scuzi si te ridici de la masa.

Cum sa tii paharul de vin – Paharele de vin, indiferent de forma sau tipul de vin, se tin de picior, intre degetul mare si aratator. Paharele se pozitioneaza in partea de sus dreapta a farfuriei. Primul din stanga este pentru vin rosu, iar urmatorul este pentru vin alb.

Scobitoarea – Daca iti ramane ceva prins intre dinti, desi este deranjant, scoate-l cand esti in particular. Nu se foloseste scobitoarea la masa.

Stranutul, tusea, suflatul nasului – Cand acestea sunt inevitabile, acopera-ti nasul sau gura cu un servetel si incearca sa faci cat mai putin zgomot.

Bauturi si mancaruri calde – Pentru a testa temperatura unei bauturi calde sau fierbinti, ia o inghititura rapida fara sa o sorbi. In cazul in care este prea fierbinte, se amesteca, nu se sufla. Nu introduce painea in supa si nu inclina farfuria pentru a lua ultima inghititura. Nu lasa lingura in ceasca, bol de supa sau pe masa, ci pozitioneaz-o pe marginea recipientului.

Pestele – Mancatul pestelui cere indemanare. Foloseste un cutit special, pentru dezosat si ca ajutor la mancat. Oasele de peste din gura se pun pe furculita sau se scot cu doua degete. Taie mai intai capul si coada pestelui cu furculita si cutitul si aseaza-le intr-o parte a farfuriei. Apoi insereaza varful cutitului pentru a despica pestele de la un capat la altul si trage sira spinarii afara.

Mancarea la pachet – Este acceptabil sa iei acasa resturile de mancare de la un restaurant, mai putin atunci cand esti la intalniri romantice sau de afaceri.

Complimenteaza bucatarul  sau gazda – Nu uita sa aduci complimente si sa multumesti pentru invitatie si pentru masa. Un gest de eleganta este sa multumesti din nou dupa plecare sau a doua zi.

 

Sursa foto
CUM SE LASA TACAMURILE DUPA CE AM TERMINAT DE MANCAT perfect-ask.com

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ