Eram foarte aproape sa incep acest articol cu un cliseu despre cum exista doua tipuri de oameni – cei carora le place sa manance picant si cei carora nu le place.

M-am oprit pentru ca sunt convins ca mai exista o a treia categorie – oamenii carora le place iute rau de tot.

Eu fac parte din aceasta ultima categorie si ma opresc doar atunci cand imi dau lacrimile, ma ustura in urechi sau incep sa sughit. Nu glumesc, nu sunt nebun si nici masochist.

Dar care e toata treaba cu aceasta tortura?

Retineti 2 cuvinte. Capsaicina si Scoville.

Capsaicina, este elementul activ al ardeiului iute. Este ceea ce simtim atunci cand gura ne ia foc. Ce e foarte interesant e faptul ca acest compus reprezinta un mecanism de aparare al ardeiului impotriva mamiferelor. Adica, mai pe romaneste, “baieti nu mancati ca e cam nasol”.

Celelalte animale au invatat lectia, noi se pare ca suntem de neoprit. 🙂

Am stabilit ca ne ustura dar tot nu am spus de ce ne place. Ce poate sa fie in capul tau sa vrei sa iti faci singur rau? Sa mananci iute pana plangi?

Exact aici e cheia! In capul tau.

Sursa foto rampages.us
Sursa foto rampages.us

Pe scurt, creierul tau reactioneaza la DURERE pentru ca surprinzator, iuteala nu reprezinta un gust asa cum e cel dulce sau sarat. Iuteala inseamna durere. “Senzatia” de iuteala este rezultatul activarii receptorilor durerii din limba care transmit la randul lor semnale catre creier.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Cum reactioneaza creierul?

Elibereaza doua substante foooarte interesante care sa contracareze durerea: endorfine si dopamina, ambele responsabile pentru declansarea unor senzatii de placere.

Studiile ne arata ca efectele capsaicinei asupra creierului sunt si mai profunde de atat activand zone ale creierului care influenteaza motivatia, perceptia si constientul.

Mancatul ardeiului iute este un sport extrem in sine din punctul meu de vedere. Este un alt fel de “adrenaline rush” care presupune riscuri asumate in mod constient.

Evident apare intrebarea inevitabila. Care e cel mai iute ardei din lume?

Aici intervine al doilea cuvant pe care va rugam sa il retineti la inceputul articolului: Scoville.

Scala Scoville este modalitatea de masurare a concentratiei de capsaicina din ardeii iuti si mancarurile picante in general. Scala a primit numele creatorului ei, farmacistul american Wilbur Scoville care a inventat-o in 1912.

Sursa: allaboutcuisines.com
Sursa: allaboutcuisines.com

Detinatorul recordului mondial, recunoscut de Guiness Book, este nimeni altul decat “The Carolina Reaper” si a primit numele pe buna dreptate pentru ca acest “baiat” inregistreaza 2.200.000 de unitati pe scara Scoville. Chiar si din punctul meu de vedere acest ardei este pentru oameni deopotriva ambitiosi si nebuni 🙂

Sursa foto seedsforafrica.co.za
Sursa foto seedsforafrica.co.za

Carolina Reaper este un ardei hibrid creat de Ed Currie dintr-un Ghost Pepper (urmatorul clasat in topul ardeilor iuti) si Habanero.

Si daca va imaginati ca nimeni nu se incumeta sa manance asa ceva, aveti mai jos un clip cu doi nebuni care l-au incercat. Urmariti-le reactiile!

 

Sursa Cover Foto: blog.lafitness.com

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ