Suedia introduce programul de lucru de 6 ore! Romania il face de 12!

Clientul, Angajatorul si Angajatul!

0
127
Sursa foto mtdtraining.com

Da, ati citit bine. Cel putin prima fraza din titlu e absolut adevarata. Suedia a decis sa reduca programul de lucru zilnic la 6 ore. Oamenii au cateva argumente foarte pertinente si au obtinut deja rezultate.
Suedezii, care au implementat deja aceasta masura, ne zic ca angajatii lor sunt mai fericiti, mai eficienti si se pot concentra mai bine asupra sarcinilor pe care le au de facut.
Mai mult decat atat, acest tip de program, asigura, pe langa performanta si un echilibru in viata personala a angajatului.
Simt nevoia sa reiau in cuvinte cheie ce am spus mai sus. Asa ca repet – fericire, eficienta, concentrare, performanta, echilibru. Pare ca vorbim despre cu totul alt subiect nu?!

Ei bine sa revenim cu picioarele in Romania!

Sursa foto aici
Sursa foto picsmobi.net

La noi e cam asa (in majoritatea cazurilor): Angajatii semneaza toti contracte de munca de 8 ore. Codul Muncii, adica legea din Romania pe care o respecta toata lumea, ne zice acelasi lucru, program de 8 ore. Si angajatii?
Pai multi dintre ei muncesc minim 12. Cum? Da minim 12 ore, pentru ca exista si situatii in care se munceste peste acest “program normal”.
Weekend? Sunt sigur ca multi dintre voi, cei care cititi acum, ati observat cum saptamana de lucru a inceput sa aiba 6 zile, iar weekendul una singura.

Dar de ce?

Pentru ca toata lumea accepta. Angajatorii accepta si isi asuma deadline-uri scurte pe care le transmit mai departe catre angajati. Angajatii accepta sarcinile, pentru ca au fost invatati sa creada ca acolo, undeva, afara, mediul e foarte competitiv si nimeni nu e de neinlocuit. Un lucru corect, dar care nu reprezinta si o justificare.

Pai si clientul? Clientul a fost obisnuit cu deadline-uri scurte. Din acest motiv le cere ieri. Si nu e vina lui. Clientul cere, angajatorul zice ca se poate si chiar livreaza, toata lumea e fericita. Dar care sunt costurile?

Pe angajat il costa echilibrul. Echilibrul intre viata profesionala si personala. Iar aceasta pierdere de echilibru duce mai departe catre frustrare, probleme de sanatate si saturatie, care bineinteles se traduc in lipsa eficientei, a productivitatii si a concentrarii.

Pe angajator il costa oamenii pe care ii impinge la maximum pana ii pierde.

Pe client il costa pur si simplu 🙂

Sursa foto careerealism.com
Sursa foto careerealism.com

Nu spun ca se intampla peste tot, dar se intampla in multe locuri. Personal, cred ca suntem produsul deciziilor si al alegerilor noastre. Noi alegem asa ca sa nu ne plangem!

Aproape simt cum te pregatesti sa scrii un comentariu despre “trebuie sa iesi din zona ta de confort ca sa ai succes” sau “depinde de ce parte a baricadei te situezi” sau si mai mult “daca faci ceva cu pasiune nu simti ca muncesti”. Sunt de acrod cu toate!

Dar care e solutia? Eu cred ca trebuie sa muncesti pentru tine, sa iti placa si sa ai respect pentru timpul tau liber!

Voi ce parere aveti? E bine sa nu fie rau?

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ