Politicieni. In general. Sunt peste tot in jurul nostru, ne influenteaza viata prin deciziile pe care le iau de cele mai multe ori fara sa se gandeasca la noi, iar din cand in cand ne stimuleaza sa iesim in strada.

Sunt si politicieni profesionisti care stiu ce fac si fac lucruri bune, dar exista si foarte multi politicieni care nu vad mai departe de interesul lor personal.

De ce vreau sa vorbim despre ei?

Tocmai pentru ca nu le dam suficienta atentie, desi sunt o mana de oameni care ne influenteaza radical viata in sens pozitiv sau negativ. De cele mai multe ori negativ!

Increderea in Parlament si in multe institutii ale statului este la un minim istoric si pe buna dreptate!

richardbistrong.com
Sursa richardbistrong.com

Nu vreau sa vorbesc despre coruptie desi stim cu totii cum e cu mita. DNA are grija sa ne arate aproape zilnic ce s-a intamplat din acest punct de vedere in ultimii ani (sute si sute de milioane de euro).

Nu vreau sa vorbesc despre conspiratii desi stim cu totii ca exista musamalizari.

Dar care e treaba? De ce nu se mai satura?

Pentru raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa ne uitam catre alt element cheie din ecuatie.

Dupa ce au acumulat suficient pentru inca 3 generatii, din propria familie evident, mai ramane un singur “drog” mai puternic decat banul: PUTEREA.

crossingts.blogspot.com
Sursa crossingts.blogspot.com

Puterea este ingredientul dupa care tanjesc, pe care il obtin si la care nu vor sa mai renunte niciodata. Tot puterea le ia mintile si uita invariabil ca se afla intr-o situatie temporara indiferent cat de sus ierarhic s-ar pozitiona.

Si cum putem sa ii corectam?

Iesitul in strada am vazut cu totii ca da rezultate, dar cred sincer ca aceasta abordare ofera solutii punctuale pe termen scurt.

Eu cred ca trebuie sa ii sanctionam iesind la vot. Subliniez IESIND la vot. Nu vorbesc despre a vota o tabara sau alta. Nu! Vorbesc despre a iesi sa iti exprimi optiunea chiar daca tu consideri ca nu ai pe cine sa votezi. Du-te la vot si pune stampila in doua patratele pentru ca asa vei fi contorizat la prezenta. Acest lucru va inclina balanta corect fata de toate autocarele incarcate cu oameni de partid.

Stiu ca exista tentatia puternica sa spunem “Eee..lasa ca nu mai ies, si asa nu se schimba cu nimic lucrurile”. Complet neadevarat!

Politicienilor le convine sa avem aceasta mentalitate. De ce? Pentru ca daca prezenta la vot este scazuta atunci batalia se da intre masinariile de partid. Cine are cea mai organizata si mai puternica structura castiga.

Una dintre solutii ar fi instituirea votului obligatoriu!

Sursaapr.org
Sursa apr.org

In acest moment exista 4 tari in Uniunea Europeana in care votul e obligatoriu: Belgia, Grecia, Luxemburg si Cipru. A rezolvat aceasta obligativitate problema? Nu!

In ciuda unei obligatii prin lege, în Cipru au votat 59,4% dintre alegători, iar în Grecia 52,61%. Cam la fel ca in Romania.

Credeti ca s-a gandit cineva sa dea o lege si la noi cu votul obligatoriu?

Extrem de surprinzator 🙂 da.

Un grup de 11 deputati a propus in Parlament, in 2014, o initiativa legislativa care presupune ca votul sa fie obligatoriu pentru toti cetatenii cu drept de vot, cu exceptia celor de peste 80 de ani si a celor cu boli cronice, neparticiparea urmand sa fie sanctionata cu 1.000 lei amenda.

Mai mult decat atat, conform initiativei, buletinul de vot va avea imprimat si un patrulater alb in care sa fie tiparita sintagma “Niciunul dintre candidati nu corespunde”. In cazul in care voturile alegatorilor din patrulaterul alb insumeaza 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Ati auzit ceva despre treaba asta? Cele mai multe raspunsuri vor fi nu.

(Sa va explic foarte pe scurt parcursul unei initiative legislative. Deputatii sau Senatorii propun initiativa – ea trece prin dezbaterile celor 2 camere ale Parlamentului – daca e votata de ambele camere cu o majoritate de 50% + 1 – ajunge mai departe la Presedintele Romaniei pentru promulgare si apoi devine lege)

Ce s-a intamplat cu propunerea? A ajuns la dezbateri la prima camera, Senatul, si a fost adoptata tacit in aprilie 2015. Acum se afla la Camera Deputatilor pentru dezbateri. Credeti ca va trece sau ca va fi o discutie ampla despre acest subiect in spatiul public? Eu as fi foarte mirat daca s-ar intampla! Sunt convins ca foarte multi politicieni nu isi doresc asa ceva pentru ca le e extrem de frica.

Intrebarea care merita analizata in profunzime este – Ar fi aceasta lege buna in Romania?

Prima tentatie este sa raspundem afirmativ. Dar sa analizam putin inainte.

Ce s-ar intampla? Lucruri bune! S-ar reduce riscurile de fraudare si mita electorala. De asemenea, la o participare in numar atat de mare a populatiei, minciunile electorale ar functiona o singura data, ceea ce ar insemna ca i-am pune pe politicieni sa isi faca pe bune treaba sau sa plece acasa. Mai mult decat atat, ar trebui ca si noi, alegatorii, sa ne asumam alegerile facute. Adica nu vom mai putea sta sa facem politica in casa, pe canapea, iar in momentul alegerilor sa nu iesim la vot.

Exista si reversul medaliei? Sigur! In acest moment dreptul de vot ne este garantat prin Constitutie, iar in Constitutie (articolul 2, alineatul 1) scrie ca “suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”

Alegeri libere! Adica nu constranse, nu cu prezenta obligatorie. Sunt liber sa nu ies la vot daca nu vreau.

Cred ca deja v-am bulversat :). Sa fie vot obligatoriu in Romania sau nu?

Eu cred ca trebuie sa fie simt civic in Romania si responsabilitate. Daca tot iesim in strada de ce sa nu iesim si la vot? De ce sa nu iesim la vot in proportie de 90% fara sa ne oblige nimeni prin lege, doar pentru ca e datoria noastra? De ce sa nu ne exprimam opinia deschis si sa actionam si in afara canapelei din sufragerie sau a berii de la terasa?

Nu trebuie sa ne dea nimeni nici o lege. Trebuie sa iesim la vot! Pentru ca puterea de fapt ne apartine. Daca am iesi in procent de 90% la vot, va garantez ca foarte multi dintre politicieni si-ar spune: “Ba, nu mai merge ce am facut noi pana acum. Trebuie sa facem lucruri pe bune altfel plecam acasa!”

Nu vreti sa ii trezim din betia puterii lor? Sa le facem un dus cu apa rece si sa le aratam ca trebuie sa ne reprezinte cu adevarat? Ca nu mai merge cu vrajeala, sacosa, calendarul si pixul o data la 4 ani? Ca nu mai suportam sa ne ia de prosti platind trusturi de presa pentru campanii mascate?

VRETI? La anul avem doua ture de alegeri.

SA VA VAD!

Sursa mediafax.ro
Sursa mediafax.ro

(sursa cover foto: todayifooundout.com)

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ