Schimbarile de temperatura ne pot afecta organismul, mai ales cand avem o imunitate scazuta. Cele mai frecvente boli care apar in aceasta perioada sunt infectiile sistemului respirator. Pentru ca am observat ca exista o problema intre a diferentia o raceala de gripa si se practica din ce in ce mai mult diagnosticul online si automedicatia, am rugat-o pe Andreea Enache, farmacist de profesie si detinatoarea paginii Farmacistuldeserviciu.ro , sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect.

1.Care este diferenta intre raceala si gripa? Care este perioada in care apar mai des/exista vreo categorie (varsta) de oameni mai predispusa? Se pot tine sub control fara intermediul antibioticelor?

Pentru mulți pacienți răceala și gripa sunt același lucru, într-adevăr, au simptome comune însă, principalele semne care ne ajută să le diferențiem sunt următoarele: În cazul răcelii, debutul este unul ușor cu stări de oboseală, nas înfundat, dureri de cap și gât în timp ce gripa debutează agresiv cu febră ridicata (peste 39 grade), dureri puternice de cap, senzație de vomă, dureri musculare, tuse sau frisoane.
În general persoanele cu imunitate scăzută sunt predispuse la contactarea virusului gripal (în cazul gripei) și rinovirusurilor (în cazul răcelii), de aceea sunt recomandate 2 cure de imunizare pe an, toamna și primăvara. Din experiența mea perioada în care apar cel mai des astfel de simptome în rândul pacientilor este în anotimpul rece (sfârșitul lui septembrie – februarie).
Administrarea antibioticelor se face numai la indicațiile medicului, în cazul în care pacientul se simte foarte rău trebuie să ceară o părere specializată. Personal, nu recomand administrarea antibioticelor decât atunci când este neapărată nevoie de ele (și desigur, cu prescripție medicală).

2.Cand trebuie sa ne adresam medicului? Care este scopul farmacistului?

Scopul farmacistului este de a identifica nevoia pacientului, de a găsi alternativa potrivită pentru pacient în urma unei consilieri si de a evita automedicația care de cele mai multe ori este greșită.
În cazul persoanelor în etate trebuie atenție sporită mai ales dacă au fost diagnosticați anterior cu boli renale, cardiovasculare, diabet sau accident vascular celebral.
De asemenea, în cazul copiilor trebuie o atenție sporită mai ales dacă aceștia au senzație de vomă, febră peste 39 grade sau frisoane.

3.Cand este cazul administrarii de antibiotice? Se pot cumpara fara reteta?

Antibioticele se eliberează numai pe baza unei rețete, administrarea necorespunzătoare a antibioticelor produce efecte pe termen lung, inclusiv reducerea eficienței acestora.
Antibioticele nu sunt o alternativă atunci când ne confruntăm cu o simplă răceala sau simptome de început de gripă se administrează doar atunci când există o infecție în organism.

4.Cu ce situatii te-ai confruntat pana acum? 

În general nu înțeleg de ce anumite medicamente trebuiesc eliberate numai pe baza unei rețete.
Unii pacienți se supără, alții ridică tonul și cel mai rar, sunt întelegători.
Ca farmacist, încerc să identific problema pacientului și să ajut cu informațiile pe care le-am dobândit în urma celor 5 ani de facultate.
Apropo de situații amuzante, cineva m-a întrebat dacă toate informațiile pe care le dau la eliberarea unui medicament sunt scrise pe calculator și eu le citesc de acolo. Era foarte uimit ca nu este așa și mai ales ca a trebuit să fac o facultate pentru a elibera medicamente.

5.Care este recomandarea ta pentru prevenirea unei posibile gripe?

Vaccinarea gripală este una dintre alternative, în ultimii ani am observat că gripa poate deveni foarte gravă determinând chiar infecții pulmonare severe, așa că, cei mai atenți din punctul meu de vedere trebuie să fie pacienții vârstnici sau copiii.
Prevenirea poate fi realizată și printr-un stil de viață sănătos, puțin efort fizic zilnic, alegerea unei alimentații sănătoase, administrarea unor suplimente alimentare care să crească imunitatea cum ar fi Echinaceea, Vitamina C, Zinc, Propolis sau Cătină.

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ