Ideea pentru acest articol mi-a venit tocmai pentru ca, astazi, de Ziua Nationala a Romaniei, mi-am pus aceasta intrebare.

Ce inseamna sa fii roman? E o intrebare vehiculata contextual care pare undeva “in afara” noastra si cumva depersonalizata.

Dar te-ai intrebat vreodata pe bune: “Ce inseamna pentru mine sa fiu roman?” si chiar sa incerci sa raspunzi la fel de pe bune? Sa incerci sa raspunzi fara sa dai exemple despre ce te-au invatat altii ca inseamna sa fii roman.

Iti spun sincer ca pentru mine nu a fost cel mai simplu lucru.

O sa incerc sa te ajut sa iti raspunzi si tu la intrebare spunandu-ti ce inseamna pentru mine sa fiu roman! Poate iti vin idei 🙂

Vreau sa eliminam din start toate cliseele legate de patriotism in sens comercial si vreau sa tratez raspunsul pornind de la suprafata spre profunzime.

Sunt roman pentru ca m-am nascut in tara asta. Nu am ales. Asa s-a intamplat!

Sunt roman si din punct de vedere juridic. Am cetatenie romana.

Sunt roman pentru ca vorbesc limba romana.

Sunt roman pentru ca am crescut cu steagul tarii noastre in casa. Il am in continuare. Si imi place!

Am parinti romani. Am o prietena. Da, romanca si ea. Am prieteni romani. Le multumesc ca mi-au fost alaturi in toate momentele vietii mele.

Sunt roman si sunt mandru de realizarile romanilor si ale Romaniei. Avem multi oameni foarte buni si foarte inteligenti care ne reprezinta cu capul sus peste tot in lume.

Avem o tara frumoasa pe care cei mai multi dintre noi nu au descoperit-o inca in totalitate. Inclusiv eu ma aflu in aceasta situatie.

Sunt roman pentru ca niste oameni au murit in trecut pentru ca noi sa putem sa purtam conversatia asta astazi.

Sunt roman si pentru ca doar in Romania stai la coada ca sa ii dai statului bani. Sunt roman si pentru ca doar in Romania promisiunile din campanii electorale se respecta in proportie de 10%. Sunt roman si pentru ca doar in Romania trebuie sa dai spagute peste tot ca sa faci lucrurile sa mearga. Sunt roman si pentru ca doar in Romania extrem de multe functii sunt ocupate ereditar si nu pe baza de competente.

Sunt roman si pentru ca in Romania, traiul este tot timpul decent insa niciodata mai bun sau foarte bun.

Dar lucrurile par ca incep sa se schimbe! In bine!

As pleca din tara? Tu ai pleca?

Daca as putea sa schimb ceva ce as face? Tu ce ai face?

Daca as fi putut sa aleg sa ma fi nascut intr-o alta tara ce as alege? Tu unde ti-ai fi dorit sa te nasti?

Ce inseamna pentru tine, pe bune, sa fii roman?!

LA MULTI ANI!

(Sursa cover: blogary.ro / Foto: Ovidiu Axente)

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ