Zborul liber este o dorinta veche in istoria omenirii, dar de la visul de a calatori ca o pasare pana la a face pasagerii celui mai mare avion din lume sa-si verse cafeluta in timp ce tu zbori pe langa geamurile lor este o distanta mare. Sau cel putin era…

Yves Rossy este un elvetian care a inventat acest jet-pack individual, un fel de costum cu aripi din fibra de carbon care foloseste patru motoare cu reactie realizate prin modifcarea unor motoare mari, alimentate cu kerosen. Greutatea totala a echipamentului este in jur de 55kg si suna exact ca ceea ce lipsea unui supererou modern.

"Yves Rossi mg 4627" by Rama - Own work. Licensed under CC BY-SA 2.0 fr via Commons.
Yves Rossi mg 4627” by RamaOwn work. Licensed under CC BY-SA 2.0 fr via Commons.

Daca asta nu ti se pare suficient de neobisnuit atunci ar trebui sa stii ca omul nostru a prins 308km/h cu inventia sa in 2008, zburand peste Alpi. Pasionat de avioane, membru al Fortelor Aeriene Elvetiene si mai nou cunoscut sub numele de scena “Jetman“, Yves a pilotat de la avioane militare precum Hawker Hunter pana la modele de linie ca Boeing 747 dar aparent asta nu a fost suficient pentru a-i satisface doza de adrenalina.

jetman-yves-rossy

In 2009 a vrut sa fie primul om care zboara intre doua continente cu ajutorul unui jet-pack si a ales sa strabata Stramtoarea Gibraltar plecand din Maroc, insa cu 5km inainte sa ajunga pe coasta Spaniei a cazut in mare, din cauza curentilor puternici. A fost cules de elicopterul de salvare, s-a recuperat dupa cadere si un an mai tarziu deja dezvolta o generatie imbunatatita a costumului sau.

jetman-tandem

Si pentru ca un diliu nu e niciodata suficient, recent a mai gasit un om cu cohones de taur, parasutistul Vince Reffet, cu care s-a apucat sa alerge dupa un Airbus A380 desupra Dubai-ului. Ca sa-ti faci o idee, A380 nu este decat cel mai mare avion de linie din lume, avand astfel posibilitatea sa faca o iesire in stilul Michael Jackson in fata a vreo 800 de pasageri. Doar ca fata de MJ, cei doi aveau sanse reale sa devina niste porumbei intr-unul dintre cele patru motoare cu reactii ale Airbus-ului. Din fericire insa, totul a mers conform planului si au reusit sa scrie din nou o fila de istorie ca fiind primul tandem de acest fel.

Urmatorul pas? Curierat rapid pentru city breaks. In caz ca ti-ai uitat periuta de dinti acasa…

Pana atunci insa, Jetman pregateste o noua generatie de costum si o tactica prin care sa ajunga mai usor catre publicul larg. Promitator, nu-i asa?

http://www.jetman.com/

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ