Cu totii stim ca descoperirea plasticului a fost una dintre cele mai importante etape in evolutia umana, insa nu se stia ce impact va avea in timp. Din pacate plasticul face parte din materialele care nu sunt biodegradabile si care polueaza mediul inconjurator.

De ce?

Pentru ca plasticul este format din petrol si alte chimicale (care-i ofera culoarea si maleabilitatea dorita). Anumite substante din compozitia plasticului sunt extrem de nocive pentru organismul uman si mediu (pot interfera cu mecanismul de fixare a azotului din plante).

Uita-te putin in jurul tau. Trebuie sa ai macar un ambalaj de plastic sau o husa de telefon, un capac de pix, o sticla, o punga. Te-ai gandit vreodata in cat timp se degradeaza aceste lucruri dupa ce le arunci la gunoi? Ei bine, ca sa-ti faci o idee o sa-ti dau cateva exemple:

  • o punga din hartie – o luna
  • o punga din plastic – 450 de ani
  • o sticla de plastic – 450 de ani
  • pahare de plastic – 1 milion de ani
  • carti de credit – 1000 de ani
  • banana – o luna
  • cotor de mar – 3 luni
  • panza de lana – 1 an
  • polistiren, recipiente de sticla – NICIODATA!

Din fericire niste cercetatori de la Yale au descoperit in anul 2012 un tip de ciuperci, originar din Amazon, care degradeaza poliuretanul, principalul compus din plastic. De aici nu a mai durat mult pana cand si-au dat seama cum sa foloseasca aceste ciuperci pentru a transforma plasticul intr-o masa biodegradabila. Asadar Katherina Unger, Julia Kaisinger si Utrecht University au lucrat impreuna la formarea unui aparat, numit Fungi Mutarium.

Vezi sursa aici
Vezi sursa aici

Aparatul este format din niste “cupe” denumite FUs ce contin agar, un produs organic obtinut din alge rosii, combinat cu amidon si glucide. Aceste substante formeaza astfel un mediu nutritiv special pentru dezvoltarea ciupercilor. Cercetatorii au introdus plasticul in FUs si dupa au pus ciupercile. Forma cupelor este proiectata pentru a oferi ciupercilor o suprafata de dezvoltare mai mare si pentru a pune plasticul ce urmeazaa fi digerat.

Vezi sursa aici
Vezi sursa aici
Vezi sursa aici
Vezi sursa aici
Vezi sursa aici
Vezi sursa aici

Asadar procesul consta in capacitatea ciupercilor de a “digera” plasticul si de a coloniza intreg substratul, transformand FUs intr-o masa ce poate fi cultivata (material refolosibil).

Din pacate acest aparat se afla inca in stadiul de cercetare si nu este comercializat, dar in continuare este una dintre cele mai viabile solutii in ceea ce priveste degradea deseurilor.

Va invit sa aruncati un ochi la filmuletul de prezentare al acestui aparat:

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ