Iubirea este un sentiment abstract pe care nu-l intelegem in totalitate din cauza complexitatii reactiilor chimice care apar in organism atunci cand ne indragostim. Chiar si asa au aparut numeroase formule cliseice care incearca sa descrie “simptomatologia” dragostei:

tumblr_njqc8068sC1unan3co1_400

1.”Fac ce-mi spune inima, nu creierul”

GRESIT: de fapt nu inima este organul capabil sa proiecteze informatia si sa o prelucreze, ci creierul. Scopul inimii este acela de a produce “electricitate” suficienta cat sa alimenteze expulzia sangelui. Creierul este cel mai complex organ si cel care trimite impulsuri catre fiecare particica din corp. Toate senzatiile sunt transmise catre encefal, proiectate pe scoarta cerebrala, prelucrate si de aici eferentele pleaca pentru a executa comenzile date de creier.

2.”Ratiunea e ultima la care apeleaza dragostea.”

In primul rand ceea ce ne deosebeste pe noi de animale este ratiunea si capacitatea de a lua decizii, asadar nu putem renunta asa usor la aceste elemente. Atunci cand suntem indragostiti, la nivelul hipotalamusului incepe sa se sintetizeze oxitocina sau cum mai e numita popular “hormonul dragostei“. Medical vorbind, rolul acestui hormon este sa initieze travaliul, sa ajute la expulzia fatului si la ejectia laptelui din glanda mamara. Pe langa utilizarile din timpul sarcinii se pare ca oxitocina mai are si alte efecte, mai putin importante, precum: cresterea increderii, aparitia instinctului matern si ajuta la pastrarea starii de bine. Practic faptul ca suntem mai fericiti si mai bine dispusi atunci cand suntem indragostiti nu ne face sa ne pierdem ratiunea si sa ne intoarcem la stadiul de primate.

3.”Dragostea trece prin stomac.”

Hmmm..daca iubesti la fel de mult prajiturile ca mine atunci nu am cum sa te contrazic. Altfel nu gasesc nicio explicatie stiintifica pentru aceasta sintagma.

Poza de Grant is a Grant
Poza de Grant is a Grant

4.”Dragostea ingrasa.”

Pe principiul:

Sursa
Sursa

5.”Fluturi in stomac.”

Ai grija la omizi, man. Daca esti nerabdator sa-ti vezi iubita si sunteti la primele intalniri este normal sa fii emotionat. Cand esti pus in fata unei situatii noi incep sa se secrete catecolaminele (adrenalina si noradrenalina) si sa se activeze sistemul nervos vegetativ simpatic. Acestea au ca efecte inhibarea motilitatii la nivel intestinal (pentru a incetini digestia), constrictia sfincterelor (nu permite eliminarea alimentelor), inhibarea secretiei de HCl, deci practic apar niste schimbari, dar stai linistit, nicio gaza nu-ti va perturba digestia.

6.”Impotriva dragostei n-a crescut nicio buruiana de leac.”

De fapt exista destul de multe antidepresive, sedative si tranchilizante care pot sa te faca sa nu mai simti nicio emotie.

7.”Mi s-a oprit inima.”

Mecanismul poate fi explicat tot prin prezenta catecolaminelor. La nivelul inimii actioneaza prin cresterea frecventei si a fortei de contractie, deci se produce tahicardie.

8.”Dragoste la prima vedere.”

Explicatia logica pentru aceasta sintagma este data de prezenta feromonilor. Feromonii sunt substante chimice pe care organismul nostru le produce si sunt eliminati prin intermediul lacrimilor, transpiratiei si salivei. Din cauza deodorantelor, cremelor si prafumurilor din ziua de azi concentratia feromonilor a scazut substantial, insa este suficienta pentru a atrage raspunsul partenerului. Feromonii produsi de femei sunt perceputi mai slab, in timp ce barbatii elimina o cantitate mai mare si concentrata de aceste substante biochimice.

Alti factori care contribuie sunt atingerea si vederea. Frumusetea nu are o definitie exacta, variaza de la o persoana la alta, in functie de cultura, trecut, familie plus inca o multime de factori. Insa s-a observat ca un procent destul de mare prezinta o atractie crescuta fata de persoanele care, la prima vedere, par a fi sanatoase (par lung, obraji roz), iar atunci cand ochii vad ceva care ne place, instinctul este de a ne apropia de persoana respectiva.

Un experiment realizat pe doua grupuri de oameni a demonstrat cat de importanta este atingerea in perceptia lucrurilor. Astfel tuturor oamenilor din primul grup li s-a dat o ceasca de cafea calda sa o tina in mana in timp ce trebuiau sa citeasca o poveste, iar celor din al doilea grup li s-a dat un pahar de apa cu gheata. Dupa ce au terminat de citit au fost nevoiti sa spuna cum au vazut personajul din poveste, iar cei care au tinut cana de cafea calda l-au perceput ca fiind mai amuzant, fericit, generos, in timp ce grupul celalalt l-a privit ca fiind stoic si rece.

Asadar iubirea este un fenomen prelucrat la nivel cortical, iar atractia rezulta in urma numeroaselor procese biochimice care au loc in organism, initiate de semnalele transmise de partener.

 

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ