Pentru multi dintre noi metroul reprezinta un simplu mijloc de transport insa in momentul in care provoci mintea unui artist vei descoperi ca orice lucru uzual poate fi transformat intr-un obiect de arta, o abordare care a facut din linia de metrou “Tunnelbana” a Stockholm-ului cea mai mare, neobisnuita si accesibila galerie de arta din lume. Constructia retelei de metrou a inceput in anul 1953, pornind de la liniile de tramvai terestre, si a ajuns in zilele noastre sa aiba o lungime de aproximativ 110km, de-a lungul carora 90 dintre cele 100 de statii sunt absolut impresionante.

Poza de Imagea
Poza de Valentijn Tempels

Cu un bilet de o zi pe care platesti undeva la 60 lei (115 Coroane) poti atat sa ajungi “de la A la B” prin inima orasului cat si sa calatoresti in timp pana in 1950, cand au inceput sa apara primii pereti in relief in statia T-centralen.

Poza de Chris Chabot
Poza de Chris Chabot
Poza de Tony Webster
Poza de Tony Webster

Inaintezi in timp printre moizaicuri, picturi si sculpturi, pana cand experimentele si motivele moderne te aduc mai aproape de prezent, pana in anul 2000 cand ultimii dintre cei 150 de artisti au finalizat aceasta galerie subterana.

Poza de patricia poon
Poza de patricia poon
Poza de Franco Beccari
Poza de Franco Beccari

Din loc in loc vei gasi inscriptii care spun povestea fiecarei statii, insa pentru o experienta completa calatorii pot solicita si un ghid organizat de un expert, de la care vei afla si aspecte putin mai sensibile, cum ar fi mesajul de ingrijorare asupra riscului de poluare aparut o data cu industralizarea orasului din anii ’70 sau atentia adusa catre drepturile femeilor.

Poza de Franco Beccari
Poza de Franco Beccari
Poza de Daniel Mott
Poza de Daniel Mott

In alta ordine de idei, metroul din Stockholm este locul in care au fost instalate si faimoasele scari pian, acum ceva vreme:

Galerie completa:

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ