Meloterapia: conexiunea intre medicina si muzica

0
300

Terapia prin muzica este o metoda folosita inca din antichitate de catre oameni pentru a trata anumite stari de disconfort prin ritualuri de magie alba insotite de muzica specifica invocarii unor divinitati.

Legatura intre muzica si medicina este una foarte controversata, pana in secolul XIX a fost considerata una empirica si nu s-au studiat efectele curative ale sunetelor la nivel psihic.

Creatorul sonologiei (stiinta are se ocupa cu efectele sunetelor la nivel fizic si la nivelul compozitiei chimice a organismului uman) George Constantinescu a descoperit ca muzica duce la ameliorarea acceselor nervoase, iar in psihiatria moderna, unele afectiuni pot fi vindecate complet.

Terapia prin muzica pentru anxietate: un studiu a demonstrat ca muzica inainte de procedurile chirurgicale are acelasi efect ca medicamentele sedative, doar ca nu prezinta efecte secundare.

Terapia prin muzica pentru cancer: chiar daca nu previne sau vindeca aceasta boala, in cazul copiilor s-a observat ca sedintele de meloterapie ii fac mai comunicativi si cooperanti in legatura cu tratamentul.

Sunetul are mai multe caracteristici: intensitate, durata, timbru si inaltime.

  • Intensitatea se refera la numarul de decibeli. De exemplu sunetele la o intensitate mare duc la descarcare afectiva.
  • Durata este cea care da ritmul melodiei si reprezinta timpul in care e sustinut sunetul. In armata marsul ritmat stimuleaza mersul.
  • Timbru reprezinta numarul de armonice dintr-un sunet. In hipnoza vocea terapeutului trebuie sa aiba un numar mare de armonice si sa reuseasca relaxarea pacientului.
  • Inaltimea este numarul de vibratii pe secunda si este caracteristica fiecarui sunet in parte.

Muzica este o forma de stimulare senzoriala care duce la relaxare, dezvoltarea unor abilitati, exprimarea emotiilor si a sentimentelor intr-o maniera non-verbala, recuperare fizica si imbunatatirea miscarii.

Meloterapia poate lua doua forme: activa, practica unui instrument muzical si pasiva, ascultarea muzicii.

Conform unor studii s-a demonstrat ca anumite melodii duc la optimizarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale si ajuta la recapatarea energiei si a optimismului.

Pentru relaxare:

Niccolo Paganini- Concert nr 4 in Re Minor

Pentru reglarea tensiunii arteriale:

Mozart- Don Giovanni

Energizarea organismului:

Giuseppe Verdi- Aida

Medicina moderna incurajeaza aceasta terapie, datorita faptului ca nu exista bariere materiale, este accesibila tuturor, varsta nu e relevanta si nu prezinta efecte secundare.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ