Nu sunt nici jurnalist, nici medic (inca), insa am si eu dreptul la o parere. Societatea noastra nu a inteles pe deplin termenul de democratie. Acesta a aparut din Antichitate, principiile de baza au fost infiintate de Herodot, iar Atena a fost primul stat care a adoptat aceasta forma. Cetatenii se intalneau periodic pentru a discuta probleme cetatii in agora si ulterior luau IMPREUNA decizii.

Am vrut sa fac o mica introducere pentru a trata problemele actuale. Am vazut recent discutii, care proveneau de la persoane din medii total diferite, referitoare la cazul Burnei. Despre Dr Burnei Gheorghe (Seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie”) a aparut un articol in care se vorbeste despre niste “experimente”, povestite de familiile pacientilor, comentate de cativa medici si interpretate de autor. Vreau sa pastrez neutralitatea, inca nu am cunostintele necesare pentru a judeca niste cazuri de ortopedie si de aceea ma intreb cum de toata lumea e experta in acest domeniu. Inainte sa scriu imi place sa fac un mic research, sa vad daca argumentele persoanelor cu care vorbesc sunt valide, sa ma raportez la perioada respectiva si nu in ultimul rand sa vorbesc cu oameni avizati in domeniul medical. Medicina, chiar daca pe GOOGLE pare floare la ureche, are multe alte “povesti” ascunse si tratate care nu se gasesc pe internet si care costa destul de mult. Atitudinea unor oameni ignoranti, pentru care e suficient un singur articol ca sa desfinteze munca pe o viata intreaga, ii fac pe majoritatea sa plece in afara. Poate este vinovat, poate nu, insa asta vom vedea doar dupa ce va fi judecat.

Si acum sa revenim la ideea de democratie. Atitudinea noastra este gresita. Noi actionam inainte sa vorbim si dupa cu greu ne mai schimbam decizia. In loc sa luam decizii cu tact si cu rationament, preferam sa aruncam cu noroi, sa vedem ce se intampla la judecata si dupa sa ne retragem sau sa improscam si mai mult cu noroi. Si cand spun asta ma refer la toate sistemele. Din pacate si in medicina exista astfel de situatii. Imi doresc ca generatia mea sa se schimbe, sa fim intr-adevar colegi, sa nu ne blamam intre noi. Pentru un pacient este un soc emotional si vestea ca e nevoie de o interventie chirurgicala, dar sa-i spui ca operatia a fost gresita. Intre medici nu ar trebui sa existe lupta de orgolii, daca cineva observa ceva gresit poate apela oricand la colegul lui pentru a-i cere detalii si a-i oferi o alta parere. Va puteti pune de acord intr-o discutie privata, nu de fata cu pacientul, ca sa va scada amandurora credibilitatea. Problema are radacini adanci, inca din timpul facultatii exista lupta pentru buget/taxa si eticheta notelor, insa se poate rezolva simplu, prin a intelege faptul ca, inainte de toate, ati fost colegi, ati trecut toti prin aceleasi probe si poate, sub influenta unor factori externi, nu ati luat cele mai bune decizii pentru ca, asa cum spuneti mereu, medicii nu sunt Dumnezeu.

Poate ca este vorba si de perspectiva, eu aleg sa citesc articole documentate, cu suficiente argumente valide si de la persoane din domeniu, pentru a-mi castiga increderea. Democratia presupune ca fiecare sa aiba o parere si sa si-o exprime, acum ramane la latitudinea fiecaruia daca sa creada sau nu.

O sa inchei printr-o afirmatie general valabila si vazuta de mine: daca operatia a decurs bine oamenii se duc la biserica si ii multumesc lui Dumnezeu, daca operatia a iesit prost ii acuza pe medici de malpraxis.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ