Internetul naste analfabeti sau contribuie la un nou stil de comunicare?

0
741

Am dat zilele trecute peste un filmulet care punea intr-o lumina interesanta modul in care se comunica in mediul online in prezent. Ba chiar m-a facut sa ma gandesc de doua ori atunci cand judec pe cineva prin modul in care scrie pe Facebook sau posteaza pe un blog, cu anumite limite, desigur.

Iar inainte sa iti arat filmuletul respectiv vreau sa subliniez aceste limite ale tolerantei, pentru ca nu doar o data mi s-a intamplat sa simt ca ma dor ochii cand citesc ceva pe net, iar asta trebuie sa se termine cu orice pret. Ma refer aici la asasinii semnelor de punctuatie, cei care ucid cuvinte prin a le scrie in ultimul hal si asa mai departe. Oamenii astia nu ar trebui sa aiba acces la internet, daca ma intrebi pe mine. Nu sunt nici un Pruteanu al web-ului si nici un nazist al socializarii online, dar gandeste-te ca sunt multe persoane publice care fac gafe gramaticale si care, prin natura popularitatii lor, raspandesc aceste greseli catre public larg. Publicul larg le interpreteaza ca fiind tolerate, cel putin la nivel de subconstient, si uite asa se formeaza o cultura in jurul unor non-valori in timp ce noi asistam la un genocid lexical.internet-gramatica-online

Ei bine, cu genul asta de oameni eu chiar am o problema. De exemplu, am avut cateva piese auto la vanzare si cand aveam un potential client din aceasta categorie preferam sa-l pierd in loc sa sa interactionez cu el. Am impresia ca mi-am facut cativa dusmani si la birou, dar cateodata nu ma pot abtine sa nu le zic. Ba chiar folosesc poza de la inceputul articolului pentru astfel de situatii…

 

gramatica-salveaza-vieti

Orice om greseste“, imi spui? De acord, dar se vede de la o posta diferenta dintre cineva care greseste ocazional si cineva care nu stie o boaba de gramatica. Iar genul de oameni care gresesc ocazional vor accepta o observatie constructiva, corect?

Bun, acum ca am marcat limitele tolerantei, hai sa vedem ce ne zice John McWhorter, academician si profesor de lingvistica la Columbia University, despre ceea ce considera el un nou pas al evolutiei in comunicare si cum frustrarea noastra este cumva ceva normal, daca ne uitam un pic in istorie. Foarte interesant!

Dar asta inseamna ca ar trebui sa lasam garda mai jos? LOL, nu!!

Am mai cautat cateva opinii despre treaba asta si aparent pana si FBI-ul a trebuit sa compuna o lista cu defintii pentru fiecare jargon folosit pe Twitter pentru a intelege mai bine despre ce se discuta (asa ceva, dragi tovarasi?!).

Deci de acum inainte trebuie sa ai mare grija cand scrii pe undeva DITYID (did I tell you I’m depressed?) sau AYFKMWTS (are you fucking kidding me with this shit) pentru ca securitatea asculta, vede iar acum si intelege!

Zic si eu asa, FYI.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ