Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa intr-o societate de consum ne face sa folosim din ce in ce mai des notiuni precum “eco” sau “bio”.

Cautam produse naturale care sa aiba gustul “de altadata”, insa ne-am interesat vreodata ce se afla cu adevarat in spatele acestor denumiri?

E important sa retineti cateva aspecte.

UE nu a stabilit o terminologie clara, astfel ca termenii de bio, eco sau organic inseamna cam acelasi lucru, in zone diferite. Sunt produse care nu contin aditivi alimentari, pesticide, ingrasaminte chimice, hormoni de crestere, antibiotice sau alte componente nocive, si sunt obtinute prin metode care respecta evolutia naturala a plantelor si animalelor, mediul inconjurator si nu sunt modificate genetic.

Sursa foto gardeningknowhow
Sursa foto gardeningknowhow

In Romania de astazi se produc si se comercializeaza tot mai mult alimentele ecologice. In hipermarketuri sunt amenajate raioane speciale pentru produse eco, exista magazine si restaurante care vand produse eco, iar Internetul este plin de site-uri cu astfel de produse.

Problema este ca mai exista o categorie de produse pe piata, cele “100% naturale”, care de fapt nu sunt cu adevarat bio sau eco. Si aici se creaza confuzia!

Cum asa?

Folosit in principal ca o strategie de marketing, termenul “natural” nu inseamna ca este bio sau eco, pentru ca nu este reglementat de lege. Un produs etichetat „natural” poate sa contina diversi aditivi, coloranti, pesticide s.a.

Eticheta face diferenta! Trebuie sa urmariti produsele catalogate bio care au o etichetare con­forma cu normele UE – adica un desen reprezentat de o frunza din stele pe fundal verde sau un logo cu literele “ae” (agricultura ecologica). Produsele care nu au aceste insemne, nu sunt bio, oricat de verde si mare este scris “natural” sau chiar “bio” pe eticheta lor.

Consumatorii care aleg produsele bio etichetate, pot avea garantia ca acestea sunt obtinute prin metode ecologice si contin in proportie de 95% ingrediente bio, restul de 5% fiind ocupat de apa, sare si sulfiti (in cazul vinurilor).

De asemenea, nu toate produsele bio sunt automat bune pentru sanatate. Bio nu inseamna si dietetic! Totul tine de cantitate! Spre exemplu daca abuzam de dulciuri cu zahar bio, produse de panificatie din faina alba bio sau produse bio procesate, ce contin o cantitate mare de sare sau grasimi, s-ar putea sa avem probleme pe termen lung. 

O alta diferenta se regaseste in pret. La produsele ecologice, desi preturile sunt mai mari decat la produsele normale, procesele de productie sunt mult mai riguroase si consuma multe resurse.

De exemplu, agricultorii trebuie sa aiba seminte 100% ecologice, care pot fi achizitionate din locuri special destinate, cum ar fi statiunile de cercetare. Iar pentru inmultirea acestor seminte este nevoie de verificari si certificari de catre organisme specializate care sa ateste lipsa interventiei artificiale in procesul de productie.

Sursa foto ecologiaverde
Sursa foto ecologiaverde

Mai mult decat atat, pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict de conversie ce dureaza minimum doi ani in care sa respecte permanent regulile stabilite de legislatia europeana. Adica multa birocratie, acte si cheltuieli.

De aici justificarea pretului mai mare. Insa, din pacate, comerciantii profita de lipsa informarii consumatorilor, care se bucura atunci cand gasesc ceva mai ieftin pe care scrie bio sau natural.

Inainte sa scoateti din buzunar mai multi bani pentru calitate, cititi si verificati bine eticheta daca are siglele certificate si proportia corecta de ingrediente ecologice.

Este trist ca in Romania, o tara cu mare potential agricol, am ajuns in situatia in care importam si cumparam produse bio scumpe, realizate dupa un set de norme si reguli aspre, care desi respecta mediul si nu forteaza dezvoltarea, au un gust care nu difera cu mult fata de produsele realizate prin mecanisme de productie in masa.

Cu alte cuvinte, am ajuns sa traim intr-o societate in care trebuie sa platim dublu sau triplu pentru ca cineva sa nu ne otraveasca mancarea!

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ