Hexi Pharma sau de ce credem in teoria conspiratiei!

0
218

E tamtam puternic in ultima perioada cu Hexi Pharma si Dan Condrea. A murit? A fost chiar el? Unde era sangele? Avea sange?

Sigur e din serviciile secrete! Sigur totul e o inscenare! Sigur acum e intr-o tara calda si se relaxeaza! Sigur!

Ce s-a intamplat cu Hexi Pharma si cetateanul mai sus mentionat e din punctul meu de vedere neinteligibil. Sunt scenariile plauzibile? Da! Faptul ca sunt plauzibile le face si adevarate? Nu…neaparat! Cred ca Dan Condrea traieste? E irelevant! 🙂

Cel mai important lucru e ceea ce fiecare dintre noi isi doreste sa creada, iar in acest context cred ca pot afirma linistit ca ne place sa credem in teoria conspiratiei. 

Dar de ce? Ce ne atrage atat de tare catre scenarii in general?

Sursa mixhdwallpaper.com
Sursa mixhdwallpaper.com

Conform studiului profesorului Jan-Willem van Prooijen publicat in Jurnalul de Psihologie Cognitiva Aplicata, teoriile conspiratiei apar cel mai adesea in vremuri de incertitudine si frica (atacuri teroriste, moartea unor oameni notorii etc.). Studiul arata ca oamenii au tendinta de a atribui sens unei situatii asupra careia nu au control. Aceasta atribuire de sens ne face sa conectam anumite puncte din realitate care nu sunt neaparat conectate intre ele. Mai mult decat atat, cercetatorul afirma ca teoria conspiratiei este o prezenta universala in viata oamenilor in general.

In plus, cu totii traim cu iluzia ca perceptia noastra asupra realitatii este una obiectiva – lucru complet neadevarat in conditiile in care creierul uman a evoluat istoric cu o multime de “scurtaturi” de gandire pe care le foloseste pentru a interpreta realitatea. Mai simplu spus, realitatea mea nu e neaparat si realitatrea ta si invers chiar daca amandoi suntem in fata aceluiasi fenomen.

O explicatie suplimentara am gasit la profesorul Stephan Lewandowsky, de la Universitatea din Australia, care subliniaza faptul ca oamenilor, la nivel psihologic, le displace aleatoriul si cauta in permanenta pattern-uri cu ajutorul carora sa inteleaga si sa interpreteze lucrurile din jurul lor. In acest context ne vine la indemana sa credem in teorii ale conspiratiei, tocmai pentru a recapata controlul asupra realitatii noastre.

Ceea ce mi se pare si mai interesant, este ca acest efect al teoriei conspiratiei asupra noastra nu are nicio legatura cu inteligenta. A crede sau nu intr-o conspiratie nu tine de cantitatea de materie cenusie pe care o ai la dispozitie ci doar de nevoia de a intelege, cu orice pret, 🙂 ceea ce se intampla in jurul tau.

E sau nu patronul Hexi Pharma in viata? A fost evenimentul de pe 11 Septembrie dirijat chiar de Americani? Exista grupuri de interese care “otravesc alimentele” pentru a reduce numarul mare al populatiei?

Sunt intrebari la care sunt convins ca ai deja raspunsuri! 🙂

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ