Analgezicele opioide sunt medicamente care combat durerea si care fac parte dintr-o clasa ai carei reprezentanti sunt opiul si morfina. Opiul se obtine prin cresterea capsulelor imature de mac, transformate ulterior in latex uscat.

In 1803-1805 Sertumer a demonstrat ca efectele analgezice ale opiului sunt datorate unei substante chimice, pe care a denumit-o morfina, dupa numele zeului grec al viselor Morfeus. Morfina a devenit cel mai important reprezentant al opioizilor.

Efectele morfinei sunt variate:

 • Efect analgezic:combate durerea.
Anaesthetic poza
Poze de Mr McHaddock

Durerea, din punct de vedere medical, nu are o definitie primara, insa se poate spune ca este de doua feluri: fazica si tonica.

 • fazica: apare brusc, intensitatea e direct proportionala cu intensitatea producerii leziunilor, are caracter ascutit.
 • tonica: e de lunga durata, nu este proportionala cu intensitatea producerii leziunilor.

Morfina este mai eficace fata de durerea tonica decat fata de durerea fazica.

Se intampla des ca bolnavii sub tratament cu morfina sa perceapa durerea, dar sa nu ii mi deranjeze.

Conform unor experimente s-a demonstrat ca puii de animale separati de mama lor plang mai putin si se joaca mai mult daca linse administreaza morfina, ceea ce arata ca efectele morfinei se manifesta mai ales asupra componentei afective a durerii.

 • Efect sedativ: Poate sa mearga pana la efect hipnotic, dar practic niciodata pana la efect de anestezic.
 • Creste imaginatia: Vizualizarea efectiva a fenomenelor imaginate si creste capacitatea de accepta  absurdul. Fenomen cunoscut sub numele de halucinatii.

 

Poze de greysea muggy
Poze de greysea muggy
 • Euforie: la inceput, persoana respectiva traieste o stare neplacuta, numita disforie, dupa repetari se asociaza cu euforia.
 • Respiratie: scaderea frecventei respiratiei si cresterea amplitudinii.( respiri rar si profund )
 • Mioza: Contractia pupilei.
 • Greata si voma: Afecteaza sistemul digestiv.
 • Tulburari metabolice: Diminuarea tranzitului intestinal si constipatie.
 • Tulburari renale: Creste retentia de urina.

Reactii adverse-administrare cronica:

 • toxicomanie si dependenta

E prezenta la persoanele care isi administreaza doze din ce in ce mai mari si mai des. Se instaleaza la o saptamana de ultilizare zilnica.

Se caracterizeaza prin dependenta fizica, psihica, toleranta si psihotoxicitate( disparitia discernamantului).

Poze de deadstar 2.1
Poze de deadstar 2.1

Dependenta psihica: dorinta mare a individului de a-si administra drogul,datorita starilor pe care i le induce: euforie, inlaturarea anxietatii, cresterea capacitatii de imaginatie si a capacitatiii de a accepta absurdul. Aceasta dependenta tine foarte mult si de factorii sociali, de capacitatea individului de a se adapta etc.

Dependenta fizica: in perioada de pauza pot aparea diverse reactii precum agitatie, pupile dilatate, taicardie, diaree, crampe abdominale, hipertensiune, efecte care dispar imediat dupa administrarea morfinei.

 • Toleranta: pentru a obtine efectele scontate este nevoie de doze din ce in ce mai mari.

Daca doza obisnuita de heroina este de 5mg/zi un morfinoman tolerant poate ajunge la 5g /zi. Toleranta se instaleaza pentru efecte psihofarmacologice(euforie, reducera anxietatii etc), efectul de voma si de deprimare a respiratiei. Acestea sunt de fapt efectele cautate de morfinoman si de aceea este tentat sa ia doze din ce in ce mai mari.

Fenomenul de supradoza:

La oprirea administrarii toleranta scade relativ repede, la 10 zile disparand complet.

Aceasta disparitie a tolerantei duce practic la fenomenul des intalnit in toxicomania de strada, numit fenomen de supradoza. Daca-si administreaza doza cu care era obisnuit inainte de pauza, pot aparea fenomene de intoxicatie acuta, oprirea respiratiei care duce la deces.

Heroina: are aproape toate efectele morfinei, insa are o putere de actiune de doua ori mai mare si strabate barierea hemato encefalica( de aceea capata mai repede toleranta, spre deosebire de morfina).

Heroin poza
Poze de mexadrian

In Anglia heroina substituie morfina, utilizata ca analgezic.

Metadona: se foloseste in curele de dezintoxicare a morfinomanilor. Se inlocuieste morfina/heroina cu metadona  si apoi se opreste brusc, sindromul de abstinenta fiind mai tardiv, mai putin periculos si mai usor de contracarat.

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ