Documentarul care va schimba imaginea romanilor plecati din tara

Vizioneaza gratuit documentarul complet folosind link-ul din continutul articolului

0
1620

De mult asteptam un material pe care sa-l pot arata cu mandrie colegilor mei de prin Europa de fiecare data cand se aduceau in  discutie problemele cauzate de diversi romani prin tarile occidentale. Si de bine de rau eu inca sunt aici, acasa, dar am vazut frustrarea romanilor nostri plecati peste hotare, care muncesc si au rezultate fenomenale dar succesul lor este pur si simplu umbrit de campania mass-media menita sa denigreze cu orice cost imaginea tuturor imigrantilor romani.

Subiectul este unul controversat inca de prin anul 2000, cand s-a dat tonul plecarilor catre Spania, Italia, Franta si, mai recent, Marea Britanie. Peste tot au fost probleme si mass-media a reactionat, insa cea mai mare ofensiva a venit din partea Channel 4, postul din Marea Britanie realizand un documentar numit “The Romanians are coming“. Fara sa intru prea mult in subiect realizatorii acestui documentar au dorit au fost influentati sa contureze o imagine negativa comunitatii romanesti din Marea Britanie, selectand in mod intentionat cateva exemple nereprezentative pe care le-au prezentat publicului intr-o maniera care nu ne face cinste. Sigur, nu poate nimeni sa sustina ca ai nostri sunt “usi de biserica” peste tot pe unde ajung dar, pana la urma, exista vreun stat care poate sa sustina asta?

Documentarul a starnit reactii din partea Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Ambasadei Romaniei la Londra in timp ce comunitatea romanilor din Marea Britanie a organizat un protest “in tacere” la adresa Channel 4 si a acestui documentar (conform gandul.info), insa ce a fost spus a fost spus, cele 3 episoade generand un impact major asupra opiniei publice despre imigratia romaneasca, prezentand doar efectele negative ale acesteia.

Totusi, reactia cea mai pertinenta abia acum isi face aparitia, sub forma unui documentar-replica la materialul “The Romanians are coming”, realizat de cativa romani stabiliti in UK, sub numele “13 Shades of Romanian“.

Aseara am vizionat primul episod al acestui documentar si pot spune ca, in sfarsit, cineva are potentialul de a echilibra balanta si de a prezenta publicului si partea pozitiva a imigrantilor romani si impactul benefic pe care il au acestia asupra comunitatii britanice.
Documentarul este realizat de Dragos si Anda Teglas, doi romani stabiliti in Marea Britanie care povestesc intr-un stil modern si atragator povestile de succes ale concetatenilor nostri, stilul de viata, pofta de munca si modurile prin care acestia s-au integrat in comunitatea britanica.

’13 Shades of Romanian’ is a 3 episode documentary film that portrays the stories of 13 Romanian people living in Britain. The narrative, constructed through their eyes and brought to you by a handful of Romanian filmmakers living in London, as well as Richard Green, British Travel Journalist (who worked on the travel desk of the Sunday Times for 15 years and now freelances for several national titles) reveals the way Romanians live, work and integrate within the British culture.

Documentarul poate fi vizionat pe vimeo, iar daca folosesti acest link vei beneficia de un cod promotional prin care il poti urmari gratuit, insa pot spune cu mana pe inima ca productia merita cei 5$. De asemenea documentarul poate fi urmarit gratuit si accesand site-ul oficial www.13shadesofromanian.com unde puteti folosi codul promotional “MAKEITGOOD“. Productia a primit deja numeroase premii bine-meritate, iar noua ne revine datoria sa il aratam lumii intregi si sa le transmitem incurajarile noastre celor care au muncit la acest material, pe pagina oficiala de Facebook.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ