Care e diferenta dintre persuasiune si manipulare?

Ajungem imediat acolo.

Sursa foto theoutreachmarketer.com
Sursa foto theoutreachmarketer.com

Ideea principala e legata de faptul ca ne influentam unii pe altii in fiecare zi in ceea ce priveste convingerile, deciziile si comportamentul. Este unul dintre modurile prin care interactionam cu oamenii din jurul nostru.

Acest lucru poate sa fie benefic pentru ambele parti sau doar pentru o parte.

Aici intervine diferenta dintre persuasiune si manipulare, iar linia dintre cele doua e destul de fina.

Fara sa incerc sa dau o definitie de manual, diferenta dintre persuasiune si manipulare este legata de 3 puncte cheie:

  1. Intentia din spatele incercarii de a influenta
  2. Transparenta procesului de influentare
  3. Beneficiul influentarii

Dar cea mai importanta din punctul meu de vedere este intentia!

Deci care e diferenta dintre persuasiune si manipulare?

Sursa foto asalesforsearch.com
Sursa foto asalesforsearch.com

Persuasiunea inseamna convingere. Incercarea de a ii convinge pe cei din jurul nostru sa ne impartaseasca punctul de vedere intr-un mod transparent. Intentia din spatele persuasiunii e una benefica in sensul in care ambele parti au de castigat.

Va dau cateva exemple de persuasiune.

Publicitatea este un exemplu de persuasiune (de obicei). Reclama iti prezinta unul sau mai multe beneficii ale produsului in incercarea de a te convinge sa cumperi. Alegerea iti apartine, dar daca alegi sa cumperi ambele parti beneficiaza. Vanzatorul isi vinde produsul, iar tu obtii beneficiile. Stiu ca primul lucru la care va ganditi acum e ca mai degraba reclamele manipuleaza pentru ca beneficiile cumparate nu sunt mereu cele prezentate. Cum spuneam e o chestiune care tine de intentie.

Alt exemplu de persuasiune e unul care rezoneaza in mintea celor mai multi dintre noi. Este acel moment in care incerci sa ajuti un prieten care a luat-o pe un drum gresit. Folosesti persuasiunea pentru a il convinge sa isi modifice comportamentul in ceea ce tu crezi ca e mai bine pentru el. Beneficiul e de ambele parti.

Sursa foto blogging4jobs.com
Sursa foto blogging4jobs.com

Manipularea inseamna manevrare. Sustine un interes ascuns al manipulatorului. In cazul manipularii beneficiul este al manipulatorului in detrimentul celui manipulat.

Ii stiti pe baietii aia care vin la voi cu cazuri sociale in parcari si prin gara sa le dati oricat doriti? Nu vorbesc de ONG-uri, ci despre aia care iti arata o poza socanta si mazgalesc ceva pe o foaie, dar isi baga banii in buzunar. In cazul asta beneficiul este doar al manipulatorului pentru ca tu nu ai ajutat pe nimeni, iar banii tai vor fi folositi in interesul lui personal.

Cum spuneam la inceputul articolulului linia dintre cele doua e una destul de fina, iar dezbaterea despre cat de fina e poate continua la nesfarsit.

Ca sa rezum in cateva cuvinte ce am spus pana acum cu un citat din Andy Szekely: „Daca intentia ta este sa iti atingi in mod exclusiv obiectivele, atunci te afli in zona manipularii. Daca intentia ta este sa urmaresti realizarea obiectivelor tale si ale celorlalte persoane implicate in comunicare, atunci te afli in zona persuasiunii”.

Daca ce ati citit pana acum vi s-a parut interesant, ceea ce urmeaza e si mai tare!

NU POTI FI MANIPULAT SAU PERSUADAT DACA TU NU ACCEPTI ACEST LUCRU.

Da, exact! Influentarea, fie ca vorbim de persuasiune sau manipulare, nu poate avea loc fara acordul celui persuadat sau manipulat. Nimeni nu te poate convinge sa faci ceva ce nu vrei (nu iau in calcul constrangerea in aceasta afirmatie).

Intr-adevar o persoana poate avea o influenta mai eficienta sau mai putin eficienta asupra ta daca te cunoaste mai bine, dar alegerea iti apartine in totalitate.

Asa ca sa persuadam zic!

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ