Vineri, sfarsit de saptamana, alerg catre metrou, sunt deja in intarziere. Ajung cu 5 secunde inainte sa se inchida usile, dar sunt prea obosita sa mai alerg asa ca sunt nevoita sa astept urmatorul metrou. Timpul trece repede cand avem treaba, cand ne grabim, cand umplem secundele cu ganduri si cu actiuni, insa atunci cand facem ceva care nu reuseste sa ne atraga atentia pe deplin parca secundele devin minute, ore care nu se mai termina. In fine, au trecut 3 ani din viata mea (in traducere libera – 3 ore) stand la cursul de semiologie, ca la final sa aflu ca in 2 zile avem colocviu pentru care avem de invatat n pagini (n relativ, 200<n<1000). Nu conta daca aveam alte planuri pentru weekend, ajung acasa si incerc sa-mi organizez cumva timpul.

Daca nu era examenul asta, erau alte probleme, cu prietenii, cu familia, tot timpul trebuie sa existe ceva care sa ne deranjeze chi-ul, insa depinde numai de noi daca stim cum sa privim situatia. Depresia apare atunci cand suntem coplesiti de o multime de probleme si nu mai suntem capabili sa vedem nimic bun, cand nu mai avem forta sau energie sa indeplinim task-urile. Depresia nu este un moft, nu este o metoda de a atrage atentia, din pacate depresia este o boala care necesita atentie din partea medicului specialist si tratament. Fiecare om are o personalitate unica, traieste anumite experiente care-l fac sa priveasca lumea din alta prisma, practic fiecare dintre noi are o alta perspectiva asupra vietii, deci cei care sufera de depresie nu sunt oameni slabi de caracter sau sensibili.

Traim in secolul XXI si cred ca cel mai potrivit cuvant pentru a-l descrie este: graba. Mereu suntem pe fuga, mereu avem ceva de facut, avem multe responsabilitati acasa, la serviciu, la facultate, intotdeauna trebuie sa dam ce este mai bun din noi. Insa mai coplesitoare decat oboseala fizica este cea psihica. Dupa ce alergi 10 km te simti epuizat, a doua zi eventual ai si febra musculara si abia te misti, dar in cateva zile esti ca nou, in schimb atunci cand esti suprasolicitat psihic lucrurile nu se mai “regenereaza” la fel de repede. Daca nu incerci sa privesti putin mai detasat, probleme te vor coplesi si indiferent de rezultatul pe care-l vei avea, oricum nu vei fi multumit si te vei gandi in continuare la lucrurile pe care va trebui sa le rezolvi in viitorul apropiat.

Pe langa factorii psihosociali (stres) un impact destul de mare il au si factorii biologici, cum ar fi predispunerea genetica, afectiuni neurologice, factori chimici – abuz de stupefiante. Medical vorbind, depresia se manifesta prin functionarea anormala a regiunilor corticale care se “ocupa” de starea de spirit, somn, comportament si prin scaderea nivelului de serotonina si noradrenalina.

Intensitatea starilor depresive este variabila: de la tristete normala (nepatologica) pana la depresie de intensitate nevrotica sau psihotica (moment in care refuzi sa accepti boala).

depresion poza
Poza de Diario Hispaniola

Pentru a identifica mai bine tipurile de depresie si pentru a face diferenta o sa-ti descriu cateva dintre simptomele fiecaruia:

  1. In depresia majora simptomele sunt constante, dar nu poti sa experimentezi niciun fel de placere. In acest caz factorul genetic este destul de important.
  2. Depresia cronica (distimia) prezinta simptome mai usoare, insa pe o perioada mai lunga (cel putin 2 ani la adult). Esti predispus la abuz de substante, anxietate sau tulburari de personalitate.
  3. Depresia atipica se manifesta prin hipersensibilitate la reactiile celor din jur, somnolenta excesiva, polifagie (mananci mult).
  4. Tulburare bipolara (maniaco-depresiva): in aceasta situatie avem cicluri de stari emotionale opuse, adica episoadele de depresie (simptome asemanatoare cu cele din depresia majora) alterneaza cu cele maniacale (hiperreactivitate, impulsivitate). Incidenta tentativelor de suicid se pare ca este cea mai mare in cazul acestei tulburari. Un episod poate dura cateva saptamani, iar trecerea se face treptat.
  5. Depresia sezoniera: este o tulburare care apare cu precadere la persoanele tinere, mai ales iarna sau toamna si se manifesta prin somnolenta, iritabilitate si scaderea energiei. Raspunde foarte bine la tratament.

In aproximativ 60% dintre cazuri depresia este indusa de factori patologici (boli cronice) sau psihosociali (nemultumiri la serviciu, stres, probleme), situatie in care vorbim despre depresie exogena. In 25% dintre cazuri nu se poate vorbi despre factori exogeni inductivi si atunci avem depresie endogena, iar in restul de 15% dintre cazuri depresia se asociaza cu mania si vorbim despre o psihoza maniaco-depresiva.

Tratamentul depresiei poate fi:

  • Psihoterapia
  • Medicamente antidepresive
  • Socuri electrice (as zice sa nu exageram)
  • Tratamente naturiste (aka Olivia Steer)

Medicamentele antidepresive sunt eficace atat in depresia exogena cat si in cea endogena, iar efectul se instaleaza treptat pe parcursul a doua sau trei saptamani. Unul dintre manifestarile depresiei care se trateaza cel mai prompt este abulia, ceea ce inseamna ca pacientului ii creste capacitatea de initiativa, marindu-se astfel si riscul de suicid. Cu timpul starea lui se amelioreaza, ultima manifestare care se corecteaza fiind aceea de a delira. Daca tratamentul se efectueaza pe o perioada indelungata pot aparea simptome de manie cunoscute si ca reactii adverse ale antidepresivelor. Tratamentul medicamentos se face numai pe baza unei retete eliberata de medicul psihiatru pentru ca sunt substante deosebit de periculoase, care altereaza starea normala de gandire.

Depresia este o boala care a existat din totdeauna, doar ca nu i s-a acordat aceeasi atentie ca acum si din cauza ritmului “accelerat” de viata tot mai multi devenim susceptibili la aceasta.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ