Tot mai des vad articole pe net despre cat de “nociva” este carnea, cu zeci de argumente care incearca sa te convinga “sa te lasi de acest obicei vechi si prost”. De exemplu articolul scris de Olivia Steer intitulat sugestiv: “De ce nu mananc carne”. Recunosc, m-am amuzat cand am citit cat de chinuita a fost in copilarie, cand parintii ei pur si simplu o “indopau cu piepți de pui cu cartofi copți în oala cu presiune, ficat de vită la grătar, măduvă pe pîine prăjită, supă de cocoș cu galuște pufoase, drob de miel și ciorbă de burtă, tocăniță de limbă de vițel cu măsline și cîte și mai cîte hălci fripte de animale moarte…”, da ce pot sa zic, a trait intr-adevar o drama.

Din pacate exista destul de multe persoane pentru care este suficient sa citeasca 2-3 teorii online ca sa adopte un nou stil de viata. O schimbare atat de brusca a stilului de viata, cum ar fi renuntatul la carne, duce la o serie de modificari metabolice.

Discursul argumentativ intins pe cateva pagini nu prezinta si aspectele pozitive ale consumului de carne, asa ca o sa va povestesc eu despre beneficiile acesteia.

In primul rand carnea este o bogata resursa de proteine, constituite in principal din aminoacizi.

Anumiti aminoacizi se sintetizeaza in organism, insa exista si o categorie de aminoacizi numita aminoacizi esentiali. Sunt in numar de 10 si nu pot fi sintetizati, deci ei pot fi preluati numai prin aport exogen (alimente).

Photo by speedM
Photo by speedM

Proteinele sunt vitale, intrand in alcatuirea a 75% din organism: muschi, enzime, membrane celulare.

Pe langa proteine carnea are numeroase vitamine, minerale, grasimi, omega-3 care ajuta la o dezvoltare armonioasa si la pastrarea unui echilibru metabolic.

Conform principiilor nedemonstrate ale Oliviei Steer, proteina animala este digerata (dar consuma energie – orice proces din organism este dependent de energie), insa aduce un alt argument, care contrazice prima ipoteza: proteina animala putrezeste la nivelul intestinului pentru ca nu se degradeaza. Probabil ca a confundat orice preparat din carne cu un McPuisor, dar chiar si asa nu s-a demonstrat ca meniurile de la McDonlad’s nu se digera.

In al doilea rand omul are numeroase enzime care se ocupa de digestia proteinelor, insa niciuna pentru a digera celuloza, principala fibra de origine vegetala. Probabil ca persoanele care au publicat acele articole au omis sa va prezinte acest aspect esential, zic eu. O sa dau cateva exemple: pepsina (la nivelul stomacului), tripsina (secretata de pancreas), iar sucul intestinal are enteropeptidaza. Incerc, in termeni cat mai simpli, sa explic din punct de vedere medical procesul complex ce are ca scop degradarea proteinelor si transformarea acestora in nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Faptul ca celuloza nu se digera nu este un impediment in a consuma legume. Salatele sunt recomandate in curele de slabire si nu numai pentru ca asigura o digestie usoara, prin stimularea motilitatii la nivel intestinal.

Photo by Masala Cha
Photo by Masala Cha

Sistemul nostru digestiv este mult mai scurt spre deosebire de cel al animalelor erbivore, iar dentitia la mamifere are o alta formula, in functie de alimente. Astfel exista animale erbivore, carnivore, omnivore si rozatoare. La om caninul poarta aceasta denumire pentru ca e asemanator functional si ca aspect cu cel al animalelor carnivore, care-si folosesc caninii pentru a sfasia carnea.

Dupa cum spune si Olivia Steer animalele carnivore au un tract digestiv mai scurt, pentru o eliminare mai rapida, enzime digestive proteolitice mai puternice si o saliva mai acida. Dar hai sa ne gandim putin la un animal carnivor, de exemplu leul. In afara de vanat ati mai vazut vreodata vreun leu sa zica pas unui “pranz” care zburda prin fata lui pentru o salata de cruditati? Nu. Si denumirea de “animal carnivor” ne da acest raspuns. Practic e si normal ca intregul lor sistem digestiv sa fie mai bine dezvoltat pe partea de digestie a proteinelor, pentru ca in proportie de 90% numai carne mananca. Omul, in schimb, este capabil sa-si faca un regim alimentar cat mai diversificat, sa combine legumele, sa isi procure si alte surse de proteine.

Teeth photo
Photo by Dr PS Sahana * Kadamtala Howrah

Intr-adevar exista o mare diferenta intre carnea procesata (care-si pierde aproape toate valorile nutritionale si care nu este recomandata) si carnea neprocesata, sanatoasa si benefica pentru organism. Poti citi despre asta in articolul: Carnea procesata – echivalentul tigarilor pe scara produselor cancerigene.

Pe acest principiu s-a efectuat un studiu confrom caruia indivizii care au consumat carne fara aditivi alimentari si care au dus un regim alimentar echilibrat (legume, fructe) sunt la fel de sanatosi ca persoanele vegetariane, ba chiar mai mult au valori normale ale aminoacizilor esentiali din organism, prin aport exogen.

Sheep poza
Poze de Lazar Slavkovic

Diferenta intre om si animal este ca omul gandeste, e rational, poate alege intre ceea ce e bine pentru el si ce nu. De-a lungul timpului evolutia umana a fost posibila datorita dezvoltarii cerebrale in raport cu conditiile de mediu. Am fost constransi sa vanam in Epoca de piatra, pentru a nu muri de foame, insa in absenta proteinelor de origine animala sistemul nostru muscular si celulele nervoase nu s-ar fi dezvolat in acest sens.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

2 COMENTARII

  1. Buna ziua!
    Nu mananc de 25 de ani carne, intre timp am avut si o sarcina dusa cu succes pana la capat si am nascut un copil sanatos (pana acum , multumesc lui Dumnezeu asa sa fie si de acum incolo). Am analizele in limite normale, functionez bine la locul de munca si in viata privata.
    Dn copilarie, prietenia mea cu proteinele din carne nu a fost una buna, chiar daca mama mea a gatit dintotdeauna foarte bine, deci nu a fost o mirare cand adult fiind am decis sa renunt total la consumul de carne pe care l-am inlocit cu proteinele din soia, naut, fasole boabe, ciuperci, nuci si lactate in principal de capra, cu continut de grasime 2%; am suplinit lipsa acizilor grasi prin consumul de ulei de in care are acizii grasi 3, 6, 9.
    In cazul bolilor grave precum cancerul, pana si medicii oncologi recomanda mai nou scaderea dramatica a consumului de carne; in fibroame sau chisturi ovariene, aceeasi indicatie. Carnea daca nu ar avea efect nociv asupra corpului ( renumita aciditate generatoare de cancer si boli grave de tip articular,etc) de ce rezultate bune in ce priveste vindecarea in cazul respectarii acestor restrictii si de ce sa consumam carnea pentru a o exclude abia cand ajungem intr- o situatie dificila?
    Multumesc frumos si va doresc o zi buna!

    • Buna seara!
      Sa stiti ca exista persoane al caror organism nu digera asa cum ar trebui proteinele de origine animala, fara sa le fie dat pest cap intregul metabolism, iar acest termen poarta denumirea de adaptare. Aminoacizii esentiali nu se gasesc din pacate in niciun alt aliment, in afara de carne, insa restul aminoacizilor pot fi preluati prin aport exogen, astfel se creeaza un mecanism de compensare.
      In ceea ce priveste teoria cu aciditatea generatoare de cancer o sa va aduc cateva argumente ale dr. Robert Young, microbiolog si nutritionist din SUA. Acesta afirma ca: “Nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afectează fiecare celulă din corp. Întregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescută cronică corodează ţesuturile organismului iar, dacă nu este ţinută sub control, întrerupe activitatea şi funcţionarea celulelor, de la bătăile inimii până la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afectează însăşi viaţa. Ea se află la baza tuturor bolilor şi îmbolnăvirilor.”, iar pH-ul scazut (aciditatea) poate proveni din diverse motive precum: consumul EXCESIV de carne si grasimi saturate, emotii, alcool, orz, banane verzi, cafea, zahar, ciocolata, branzeturi, amidon de porumb, tarate de grau, linte, nuci, piper, prune, tutun si multe altele. Deci nu se rezuma totul numai la carne. O dieta echilibrata cu un aport de carne, legume si fructe adaptat pentru fiecare organism ajuta la pastrarea pH-ului normal.
      Speram ca v-am putut fi de ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ