Toata lumea se teme de ceva. Frica este o reactie emotionala normala la pericol si se manifesta printr-o stare de neliniste. Fobia inseamna mai mult decat atat, devine o stare patologica de frica obsedanta, iar principalul simptom este dorinta excesiva, irationala, de a evita subiectul temut.

In general fobia ia nastere in urma unui eveniment traumatic si variaza in functie de indivizi. Unele persoane dezvolta o stare de anxietate persistenta, iar altii ajung chiar la atacuri de panica cu toate simptomele asociate.

Pe langa fricile obisnuite (de inaltimi, de spatii inguste, de animale etc.), care pot reprezenta un real pericol, unele fobii sunt de-a dreptul ciudate si nejustificate.

1. Nomofobia

Sau “boala secolului” presupune teama de a ramane fara telefonul mobil. Persoanele cu aceasta fobie se tem de lipsa semnalului sau a bateriei, verifica obsesiv telefonul si nu se pot desparti de dispozitiv.

2. Ablutofobia

Este frica de a face baie. Persoanele care sufera de aceasta fobie au tendinta sa nu se spele perioade lungi de timp si se tem in general de apa.

3. Hipnofobia

Pentru cei care au aceasta teama, a merge la culcare in fiecare noapte este un cosmar.  Frica de somn sau de a adormi provine din vise rele persistente sau griji nocturne. Pot fi afectate si persoanele care se tem de sforait.

4. Spectrofobia

Frica de propria reflexie in oglinda. Oamenii care au aceasta fobie evita oglinzile pe motivul unei legaturi cu supranaturalul. O alta explicatie pentru a descrie aceasta frica consta in caracterul las al unor persoane, care nu au curajul sa se confrunte cu ei insisi.

5. Pogonofobia

Sursa mnn.com

Frica de persoanele care poarta barba. Justificarea pogonofobicilor vine din asocierea barbii cu insalubritatea, boala sau cu teroristii.

Sursa mnn.com

6. Hipopotomonsosescuipedaliofobia

Nici nu apuci bine sa citesti denumirea si deja te ia frica de cuvintele lungi.

7. Aritmophobia

Este frica de cifre. Aici se regasesc persoanele care nu stau bine cu matematica si superstitiosii.

8. Siderofobia

Teama de a privi catre spatiul ceresc si implicit la stele. Aceasta frica apare la oamenii care vor sa detina controlul asupra lucrurilor din jur, iar stelele si universul sunt elemente intangibile.

9. Globofobia

Oamenii care au aceasta fobie se tem de baloane, in special de sunetul produs atunci cand se sparg. Oprah Winfrey este una dintre cele mai cunoscute persoane care sufera de aceasta fobie.

10.  Cromofobia

Este frica de culori si de obiectele colorate. Aceasta poarta diferite denumiri, in functie de culoare: leucofobia este frica fata de alb, eritrofobia este teama de culoarea rosie sau xantofobia, frica de galben.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ