Primele mentiuni despre tutun apar in anul 1492, dupa descoperirea Americii de catre Cristofor Columb. Acesta povestea despre indigeni ca foloseau o pipa din bambus in care puneau frunze de tutun uscate. Intors in Europa, Cristofor a preluat obiceiul, la inceput fumatul fiind accesibil doar pentru nobili, iar mai tarziu fiind considerat un blestem al oamenilor simpli.

O perioada fumatul a fost folosit in scopuri medicale, crezandu-se ca ajuta la vindecarea anumitor boli, insa in anul 1600 in tari precum: Rusia, China, Turcia cei care consumau tutun erau persecutati.

In zilele de astazi tutunul a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel global. Din pacate fumatul nu este un obicei tocmai sanatos, avand efecte nocive in special la nivelul plamanilor. Se pare ca peste 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt din cauza fumatului.

Smoking poza
Poza de raskolmihin

Tigarile care se comercializeaza nu contin doar tutun, mai au in compozitia lor si gudron (lichid vascos obtinut prin distilarea uscata a unor materii organice), monoxid de carbon.

Tigara electronica a aparut ca un substituent al tigarii normale, care este considerata ca fiind o metoda de a te lasa de fumat sau ca o alternativa mai “sanatoasa”. Insa substantele din alcatuirea tigarii electronice nu ne conving.

E-cigarettes poza
Poza de daisygrant188

E-tigara a fost inventata in anul 2003 de catre un farmacist chinez. Aceasta continea cantitati de nicotina sau non-nicotina care erau inhalate si expirate sub forma de vapori. Alternativa “sanatoasa” a fumatului traditional este clasata in categoria produselor electronice si nu este supusa unor reglementari precise in ceea ce priveste impactul asupra organismului.

Tigara electronica are o cantite de nicotina ce variaza intre 0 si 18 mg, extract de vanilie, propilenglicol, dietilenglicol, glicerol sau glicerina vegetala. Emana vapori rezultati prin incalzirea la aproximativ 65 de grade Celsius a e-lichidului.

Temperatura in prima zona de ardere a unei tigari normale e de 884 de grade Celsius.

Poza de wstryder
Poza de wstryder

O echipa de cercetatori de la Universitatea din California a descoperit in compozitia lichidului folosit fier, aluminiu, silicat si nanoparticule de tinichea, crom si nichel. Nu cred ca mai este nevoie sa explic de ce aceste substante sunt toxice pentru organism.

Un alt aspect important este publicul vizat. E-tigara nu are niciun fel de restrictie in ceea ce priveste varsta si nici vreo legislatie despre modalitatile de vanzare, marketing si promovare.

Se pare ca in Brazilia si Singapore tigarile electronice au fost complet interzise, iar in Canada, Australia, Franta si Japonia le-au fost impuse restrictii medicale.

„Nu de fiecare dată este trecută cantitatea de nicotină, asta în primul rând, apoi, în al doilea rând, unele ţigări electronice conţin substanţe care intră şi în compoziţia ţigării obişnuite. Există producători care, la ora actuală, fac cunoscute aceste substanţe, iar alţii care nu fac asta. De aici şi aceste reţineri legate de utilizarea ţigării electronice şi ideea că efectele nocive trebuie să fie verificate prin studiu de lungă durată.“

Profesor Doctor Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie

Poza de Morganistik
Poza de Morganistik

Tigara electronica se afla in competitie cu doua dintre cele mai mari si profitabile industrii de la ora actuala: industria tutunului si industria medicamentelor. Astfel un producator de tigari electronice din Marea Britanie a cerut autorizarea sub forma de medicamente. Interesant este ca aceasta companie tocmai fusese cumparata de British American Tabacco.

Al doilea fabricant de tigari din lume si producatorul tigaretelor Malboro a anuntat ca vrea sa scoata pe piata tigara electronica, simtindu-se amenintat de scaderea vanzarilor tigarilor traditionale si de aparitia noului trend.

Avand in vedere ca lumea se muleaza pe orice idee de “mai sanatos”, “alternativa”, “mai ieftin” cred ca tigara electronica in cativa ani va fi lider in vanzari, de aceea marile companii de tutun au cumparat acest concept. Din punctul meu de vedere e-tigara nu reprezinta o alternativa mai sanatoasa de a fuma si nici atat o alternativa de a te lasa de fumat. Subiectul este unul dintre cele mai discutate in ultima perioada, toti dandu-si cu parerea si aducand argumente pro sau contra, insa nu ai cum sa demonstrezi atata timp cand nu toti producatorii scriu substantele care intra in compozitia lichidului. Dupa cum v-am povestit mai sus, tigarile clasice au o istorie de zeci de ani in urma, timp potrivit pentru a observa impactul asupra populatiei, ce boli produce, cum evolueaza, insa tigarile electronice au un scurt istoric, insuficient pentru a putea aduce multe argumente.

Vaping poza
Poza de JeepersMedia

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ