Astazi Vineri, 13 este o zi fatidica pentru superstitiosi. Vinerea este de mult timp considerata o zi cu ghinion (conform traditiei crestine, Iisus a murit intr-o vineri), iar 13 are o lunga istorie ca un numar ghinionist.

Ne aflam in era tehnologiei si a progresului,  in care dezvoltarea stiintei poate explica aproape tot ce se intampla in jurul nostru. Cu toate acestea, superstitiile sunt inca prezente si multa lume crede in semnificatiile acestora.

Superstitiile au aparut din cele mai vechi timpuri ca o interpretare pentru evenimentele si lucrurile inexplicabile la vremea aceea si s-au perpetuat ca o credinta in spirite bune si rele, in farmece si vraji, in semne si numere prevestitoare.

Fie ca este vorba de oglinda sparta, pisica neagra, cifra 13, drobul de sare, luna mai, s.a., multi cad prada dorintei mintii umane de a asocia ganduri si simboluri cu evenimente.

Sa va dau ca exemplu superstitia cu oglinda sparta – 7 ani de ghinion.  In trecut oamenii au asociat reflexiile din oglinda cu o parte din sufletul lor, iar in momentul cand cineva spargea aceasta punte de legatura – oglinda,  se credea ca persoana respectiva avea sufletul vatamat si atragea ghinion.  Astazi, cu toate ca stim ca sufletele noastre nu sunt reflexii in oglinda, inca se crede ca a sparge o oglinda este ghinion mare.

Vi s-a intamplat ca repetarea unor actiuni care au atras nesanse, sa le asociati cu ghinion si va feriti sa mai faceti acele lucruri? De exemplu un prieten nu se da cu parfum cand are un eveniment important, pentru ca s-a intamplat de cateva ori sa aiba probleme, iar creierul lui a asociat acest lucru cu atragerea de ghinion.

Totul se intampla in capul nostru! Atat timp cat nu mentalizam ca toate lucrurile rele  se intampla pentru ca ne-a trecut pisica neagra calea, am trecut pe sub o scara sau ne-am intors din drum, viata noastra este mai simpla si reducem sansele de a se intampla acele lucruri.

Referitor la pisica neagra, va marturisesc ca in copilarie faceam trei pasi inapoi de fiecare data cand o pisica neagra imi trecea calea – pentru ca asa auzisem.  De cand mama mea are trei pisici negre, care ne trec calea zilnic chiar de cateva ori, nu mai fac acest lucru pentru ca am observat ca nu se intampla nimic.

Natura umana este conceputa sa isi doreasca binele si sa se teama de rau, dar cum am putea trai numai cu scenarii posibile ? Sau de ce ne agatam de niste credinte si convingeri primitive care au fost demitizate astazi de stiinta si practica?

Insa, cu toate ca superstitiile nu se bazeaza pe realitate, din pacate exista atat de multi oameni in lume care au fost „educati” sa creada in superstitii si isi organizeaza viata in functie de acestea.

Voi ce parere aveti, credeti in superstitii?

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ