Ma numar printre oamenii carora le place sa bea cafea. Este o placere pe care nu o pot explica, dar stiu ca imi face diminetile mai fericite. Pentru ca nu sunt fumatoare, servesc intotdeauna cafeaua cu un croissant. O combinatie perfecta pentru papilele mele gustative!

La inceputuri cafeaua era consumata ca fruct, iar marea descoperire a efectelor cofeinei a fost facuta – de cine credeti? O turma de capre din Etiopia, prin secolul al 9 lea, care incepusera sa „danseze” dupa ce au mancat cateva boabe.
Cafeaua este cea mai populara bautura din lume.

Cel mai eficient este sa consumam cafeaua intre orele 09.30 – 11.30, si recunosc ca pana acum nu am respectat acest lucru. Specialistii spun ca atunci nivelul hormonului numit cortizol este scazut, iar efectul cofeinei este simtit. Daca bem mai devreme sau mai tarziu de acest interval, cand cortizolul este la cote ridicate, putem dezvolta o rezistenta la cofeina si aceasta nu isi mai face efectul. Simtim chiar nevoia de a bea si mai multe cafele.


Cu totii stim si am baut espresso, modul italian de preparare al cafelei, cafea americana, sau espresso diluat cu apa si lapte in cani foarte mari, cafea la ibirc, inspirata dupa cafeaua traditionala turceasca care se fierbe in nisip incins, in ibrice de cupru.

Kopi Luwak este cea mai scumpa cafea la ora actuala. Boabele de cafea sunt prelucrate din excrementele unei zibete – o rasa de pisica salbatica din zona Indoneziei. Cum vine asta? Ei bine animalul nu manaca boabe de cafea prajite. Se hraneste cu fructele de cafea cele mai coapte şi mai aromate. Boabele ingerate sunt eliminate aproape integral, iar apoi sunt supuse unor procese serioase de spalare, dezinfectare, uscare si apoi prajire. O ceasca de Kopi Luwak costa aproximativ 100 de dolari.

Ultima fita insa in materie de cafea este cea extrasa din balegarul de elefant thailandez si se numeste Black Ivory. Aceasta se bea exclusiv in hotelurile din Maldive, iar o ceasca de cafea costa in jur de 50 de dolari. Elefantii, ca si zibetele, sunt hraniti cu cirese de cafea arabica, impreuna cu tone de trestie de zahar, banane si alte chestii vegetariene. Boabele prelucrate din balegar sunt uscate la soare si apoi ambalate.