Ma numar printre oamenii carora le place sa bea cafea. Este o placere pe care nu o pot explica, dar stiu ca imi face diminetile mai fericite. Pentru ca nu sunt fumatoare, servesc intotdeauna cafeaua cu un croissant. O combinatie perfecta pentru papilele mele gustative! 

Fara sa va plictisesc cu detalii despre cate cafele se beau zilnic in lume sau cine a interzis cafeaua in nu stiu ce perioada din istorie, sunt convinsa ca atunci cand savurati cafeaua dimineata nu stiati ca…
 
Kona Coffee
Sursa foto prometheus.med.utah.edu

La inceputuri cafeaua era consumata ca fruct, iar marea descoperire a efectelor cofeinei a fost facuta – de cine credeti? O turma de capre din Etiopia, prin secolul al 9 lea, care incepusera sa „danseze” dupa ce au mancat cateva boabe.

 
Pe langa faptul ca ne place, bautul cafelei este si sanatos. Cafeaua contine nutrienti, vitamine, magneziu, potasiu, antioxidanti, iar in timp reduce riscul de a face Parkinson, diabet, ciroza, infarct, tipuri de cancer si previne Alzheimer si dementa. Mai mult, cafeaua provoaca arderi rapide – aviz fetelor amatoare de diete.
Cafeaua este cea mai populara bautura din lume.
 
Are si parti negative evident. Este letala in cazul in care bem 100 de cesti de cafea pe zi. Ceea ce este putin probabil.
  
De mica eram vrajita de mirosul de cafea si chiar mancam boabe prajite. Bautura nu imi placea, pentru ca mi se parea amara, iar gustul nu era la fel de intens ca mirosul. Si chiar asa este! Curios, mirosul este mai puternic decat gustul, pentru ca saliva noastra diminueaza aroma de cafea aproape la jumatate.
 
Tu ai simtit asta?
 
Sursa foto dailyvenusdiva
Sursa foto dailyvenusdiva

Cel mai eficient este sa consumam cafeaua intre orele 09.30 – 11.30, si recunosc ca pana acum nu am respectat acest lucru. Specialistii spun ca atunci nivelul hormonului numit cortizol este scazut, iar efectul cofeinei este simtit. Daca bem mai devreme sau mai tarziu de acest interval, cand cortizolul este la cote ridicate, putem dezvolta o rezistenta la cofeina si aceasta nu isi mai face efectul. Simtim chiar nevoia de a bea si mai multe cafele. 

In plus, laptele in cafea diminueaza efectul cofeinei, iar cafea decofeinizata nu inseamna ca nu are deloc cofeina, ci doar ca se gaseste intr-o cantitate mai mica. 
Exista diferite moduri de preparare a cafelei, insa cafeaua este de doua tipuri cafeaua arabica si robusta.
Cafeaua arabica este consumata de 70% dintre oameni, pentru ca este mai aromata si mai moderata la gust. Cafeaua robusta este mai putin populara pentru ca este mai amara si contine de doua ori mai multa cofeina decat cea arabica.
Sursa foto alchemycoffee
Sursa foto alchemycoffee
 Si acum partea cea mai interesanta.

Cu totii stim si am baut espresso, modul italian de preparare al cafelei, cafea americana, sau espresso diluat cu apa si lapte in cani foarte mari,  cafea la ibirc, inspirata dupa cafeaua traditionala turceasca care se fierbe in nisip incins, in ibrice de cupru.

Insa nu toti am incercat cele mai exclusiviste cafele din lume.
civet-push_1366869c
Sursa foto telegraph.co.uk

Kopi Luwak este cea mai scumpa cafea la ora actuala. Boabele de cafea sunt prelucrate din excrementele unei zibete – o rasa de pisica salbatica din zona Indoneziei. Cum vine asta? Ei bine animalul nu manaca boabe de cafea prajite. Se hraneste cu fructele de cafea cele mai coapte şi mai aromate. Boabele ingerate sunt eliminate aproape integral, iar apoi sunt supuse unor procese serioase de spalare, dezinfectare, uscare si apoi prajire. O ceasca de Kopi Luwak costa aproximativ 100 de dolari.  

 
GOLDEN TRIANGLE, THAILAND - DECEMBER 9: Mahout's wives Niang (left) and Lynda (right) pick out coffee beans from elephant dung at an elephant camp at the Anantara Golden Triangle resort December 9, 2012 in Golden Triangle, northern Thailand.The coffee is made from Thai arabica handpicked beans, taking 15-30 hours for the elephant to digest the beans, then they are plucked later from their dung and washed and roasted. At $1,100 per kilogram or $500 per pound, the cost per serving equals $50, this makes the exotic new brew the world’s priciest. It takes 33 kilograms of raw coffee cherries to produce 1 kilo of Black Ivory coffee. Photo by Paula Bronstein/Getty Images)
Sursa foto buzzworthy.com

Ultima fita insa in materie de cafea este cea extrasa din balegarul de elefant thailandez si se numeste Black Ivory. Aceasta se bea exclusiv in hotelurile din Maldive, iar o ceasca de cafea costa in jur de 50 de dolari. Elefantii, ca si zibetele, sunt hraniti cu cirese de cafea arabica, impreuna cu tone de trestie de zahar, banane si alte chestii vegetariene. Boabele prelucrate din balegar sunt uscate la soare si apoi ambalate.

 
Cei care le-au gustat spun ca aceste cafele au o aroma florala cu tenta de ciocolata, nuci si macese.
 
Voi ati incerca acest gen de cafea?
 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ