Ce nu stiai despe sucul de sfecla rosie

Energie la pahar

1
148

Sfecla rosie are numeroase beneficii pentru sanatate, de la detoxifierea ficatului si mentinerea presiunii arteriale la cure de slabire si cresterea rezistentei fizice sustinute. Mai este cunoscuta si ca “protectoarea ficatului” datorita proprietatilor sale antioxidante si a continului mare de nitrati naturali, esentiali in circulatia sangelui.

Este recomandata in cazul curelor de slabire, chiar daca este foarte dulce, contine putine calorii si contribuie la metabolismul grasimilor: 300 de grame de sfecla rosie fiarta au 111 calorii.

Sfecla rosie isi pastreaza atributiile atat in stare gatita cat si cruda sau sub forma de suc, insa pentru a beneficia de vitamine (vitamina C, vitamina  B), minerale, fibre in concentratii cat mai mari este recomandat consumul sub forma de suc.

Aceasta contribuie la:

Photo by Lara Ferroni
Photo by Lara Ferroni
  • eliminarea toxinelor din organism
  • prevenirea cancerului(contine betacianina)
  • scaderea nivelului de colesterol
  • prin continutul mare in vitamine (B1, B2,B9-acid folic esential in alimentatia gravidelor) participa la mentinerea tonusului
  • dezvoltarea tesutului muscular datorita prezentei concentratiei de aminoacizi
  • previne bolile cardiovasculare prin efectul de scadere a tensiunii arteriale.

Rezultatele se vad la scurt timp (cateva zile), fara a depasi insa doza recomandata: 1-2 cani pe zi timp de maxim 2 saptamani.

Sa nu va ingrijoreze urina usor colorata, sfecla rosie contine un pigment care nu se degradeaza si este eliminat la nivel renal. Nu este totusi recomandata persoanelor cu probleme la rinichi (cum ar fi litiaza renala).

Beet juice photo
Photo by Food Thinkers

Un studiu publicat in ” European Journal and Applied Psyology ” demonstreaza ca sucul de sfecla rosie ajuta la cresterea rezistentei fizice cu aproximativ 3,5% si ca, in ciuda hiperventilatiei produsa de efortul fizic sustinut care duce la scaderea nivelului de dioxid de carbon din sange, facand vasoconstrictie, administrarea acestui suc bogati in nitrati duce la vasodilatarea arterelor, deci la o circulatie normala.In acest mod, la creier ajunge suficient oxigen incat sa putem afirma ca ajuta si la performanta cognitiva a sportivilor.


 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ