Cu totii stim ca licuricii sunt o sursa de lumina vie, insa v-ati intrebat vreodata care este mecanismul din spatele acestui proces? Natura ne surprinde de fiecare data cand vine vorba de capacitatile adaptative ale unor organisme.

Firefly poza
Poza de GlennCantor (theskepticaloptimist)

Bioluminiscenta nu este limitata doar la licurici, exista si alte forme de viata care detin capacitatea de a produce lumina precum anumite tipuri de ciuperci, meduze, pesti si moluste. Aceste organisme sintetizeaza o substanta fotogena numita luciferina care, in prezenta oxigenului si a enzimelor catalizatoare numite luciferaze, se oxideaza producand energie sub forma de lumina. La cele mai multe specii lumina este verde-albastruie, exceptie facand viermele marin Tomopteris care emite o lumina galbena si unii pesti care emit o lumina rosiatica. Spre deosebire de lumina solara care emite radiatii infrarosii, UV si este calda, lumina produsa de aceste organisme este “rece”, nu iradiaza si evident nu este la fel de puternica. Scopurile sunt diferite: pentru aparare, pentru a-si gasi hrana, pentru imperechere sau comunicare.

bioluminiscence poza
Poza de Carlos E. Hermosilla

Unele povesti ne dezvaluie faptul ca pe vremea razboaielor soldatii stateau si citeau scrisorile primite de acasa langa copacii putrezi, unde se gaseau hifele luminiscente ale unor ciuperci. La noi in tara exista gheba de copac Armillaria mellea care lumineaza prin intermediul cordoanelor ramificate ale aparatului vegetativ al ciupercii. La alte specii si palaria poate produce lumina.

bioluminiscent fungus poza
Poza de A. Cortés-Pérez

Melcul “Hinea brasiliana” ofera unul dintre cele mai deosebite spectacole de lumina vie. Chiar daca acesta contine putine celule luminiscente, secretul il detine forma cochiliei. Lumina este produsa intr-o regiune mica, insa forma cochiliei are capacitatea de a difuza lumina.

hinea brasiliana poza
Poza de Scripps_Oceanography

Mediul terestru are putini reprezentati, insa in mediul marin aproximativ 90% din speciile care traiesc in zonele abisale emit raze de lumina pentru a se putea orienta si comunica. De exemplu calamarii bioluminiscenti emit raze pentru a-si ameti si surprinde prada. Pestii unditari poarta organe luminiscente drept momeala.

Ostracodul (face parte din familia Crustaceelor) are dimensiuni intre 0.1 si 5 mm si emite lumina atunci cand este deranjat. Un experiment realizat de BBC a demonstrat cum reactioneaza atunci cand o specie mai mare (pestele cardinal) incearca sa-l manance. Dupa ce pestele cardinal il inghite, ostracodul emite un flux de energie luminoasa si astfel este regurgitat.

bioluminiscenta

Nu numai in adancul marilor se gasesc astfel de organisme ci si la suprafata acesteia. Inca din Antichitate s-a dezbatut aceasta problema, dupa ce marinarii au vazut plutind deasupra apei o panza de lumina, pe care la momentul respectiv au asociat-o cu “focurile Infernului“. Acum fenomenul este elucidat: la suprafata marii exista niste organisme unicelulare numite Noctiluci care cuprind protozoare din grupa flagelatelor si radiolarilor. Lumina pe care o produc acestea isi are originea in protoplasma periferica care se activeaza in urma socului mecanic produs de miscarea apei. Se produc aproximativ 20-30 de flash-uri pe secunda.

bioluminiscence poza
Poza de -Sivainvi-

Fascinati de potentialul acestui proces complex, oamenii de stiinta au reusit sa obtina plante transgenice care produc lumina prin intermediul sistemului luciferin-luciferaza. De exemplu la planta de tutun au fost transferate gene care codifica sinteza luciferazei (de la licurici), iar in prezenta solutiei care contine luciferina aceasta produce lumina. Imaginatia cercetatorilor nu se opreste aici, acestia si-au propus sa realizeze brazi de Craciun transgenici sau chiar arbori care sa lumineze strazile. Chiar daca momentan lumina este mult prea slaba pentru a inlocui electricitatea sunt sigura ca in timp lucrurile vor evolua, iar bioluminscenta va deveni una dintre sursele primare de lumina.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ