E iures mare de ceva timp in spatiul public in ceea ce priveste legea antifumat. Sunt pareri pro si contra, oameni care se acuza reciproc de lobby mascat, iar online-ul duduie de share si bucurie ca nu se mai fumeaza. OK!

Fumatorii zic ca ei sunt liberi sa aleaga, nefumatorii spun ca fumatorii omoara copiii Romaniei, politicienii spun ce e mai bine sa spuna, oamenii de business sunt de parere ca piata s-ar putea regla singura si ca e o masura incorecta concurential s.am.d. OK!

Cata lume a citit, efectiv, cu atentie aceasta lege?! NOT OK!

Daca va doriti o parere corecta si informata, va rugam sa consultati:

1. Parcursul legislativ aici

2. Forma adoptata de Camera Deputatilor si trimisa catre promulgare aici

3. Stenograma sedintei in care s-a votat legea aici

Pe scurt, aceasta propunere legislativa a luat nastere in februarie 2011, a zacut 4 ani fara ca cineva sa ii dea importanta, a reintrat in circuit in noiembrie 2015 si a fost adoptata o luna mai tarziu. Voturile au fost impartite in felul urmator: 164 de voturi pentru, 20 impotriva, 26 de abtineri.

Legea contine mai multe aspecte care trebuie sa se regaseasca in dezbaterea generala (cateva exemple retorice mai jos).

  • E corect ca in penitenciare si aeroporturi sa fie permis fumatul? De ce?
  • Va fi afectata economia? In ce fel? Cum vor avea de suferit business-urile care presupun permiterea fumatului in spatii publice?
  • Puteau fi gasite solutii suplimentare sau idei alternative?

Subiectul e inca viu si nu duce lipsa de pasiuni si dezbateri cu pozitii ferme de o parte sau alta a baricadei.

Mai nou, discutia a primit energie suplimentara pentru ca un grup de 33 de senatori au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la cateva aspecte ale legii. Reactiile la aceasta stire? Online-ul ii acuza de lobby iar presa ii banuieste de nesimtire! OK!

A citit cineva ce sesizeaza de fapt cei 33 de senatori?! NOT OK!

Ce zic senatorii? (citati din documentul ajuns la CCR)

Fără titlu

Puteti gasi sesizarea adresata CCR, in forma ei completa, aici!

Legea nu e extrem de clara in definirea spatiului public inchis care este descris ca “orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”

Adica acest lucru poate fi interpretat si in sensul in care nu mai ai voie sa fumezi nici la tine in casa ci doar in penitenciar, aeroport (in spatiu special amenajat) sau in aer liber 🙂

De asemenea se creaza o discriminare in cadrul fumatorilor prin permiterea fumatului in penitenciare si spatii special amenajate din aeroporturi.

Senatorii isi incheie argumentarea folosind articolele din Constitutia Romaniei care se refera la libertate, egalitate in drepturi si dreptul la proprietate privata, libertate economica si asociere.

Sunt acesti senatori oameni cumparati de companiile de tutun? Nu stiu! Sesizarea CCR face parte dintr-un proces democratic care se sustine in special prin ambiguitatea acestei legi care nu a fost analizata in profunzime? Da!

Zvonurile din piata spun ca Presedintele va promulga legea in Februarie. O sa se aplice legea asa cum ar trebui?

Mai vorbim dupa promulgare! 🙂

Ca sa nu fie dubii: Urbanic.ro considera ca interzicerea fumatului in spatii publice este un lucru benefic pentru intreaga societate si pentru sanatatea oamenilor in general. In acelasi timp Urbanic.ro considera ca orice dezbatere trebuie sa se realizeze in urma unei informari corecte, complete si care utilizeaza argumente rationale in detrimentul pasiunilor de moment.

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ