In ultima perioada avocado a devenit unul dintre cele mai folosite fructe in diferite retete, fiind asociat atat in deserturi cat si in mancaruri servite ca fel principal.

Acesta este un super aliment sau element neutru, adica poate fi folosit in combinatie cu proteine, lipide, glucide.

Avocado isi are originile in Mexic si este un fruct climateric: creste in copac, dar se coace numai dupa ce este cules sau dupa ce cade. Procesul de coacere poate fi grabit prin invelirea in ziare sau depozitarea cu alte fructe precum banane sau mere( acestea degaja o substanta numita etilena, care accelereaza procesul).

In supermarket-uri este tratat cu etilena de sinteza.

Acest fruct prezinta urmatoarele proprietati:

  • Contine putina fructoza
  • E bogat in grasimini mononesaturate( benefice pentru oraganism)
  • Ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, prin continutul bogat in potasiu
  • Resursa importanta de acid folic, vitamina E si vitamina B6 care protejeaza sistemul cardiovascular
  • Inlatura fenomenul de gura uscata si ajuta la combaterea halenei( respiratie urat mirositoare)
  • Contine fibre insolubile care previn constipatia si curata colonul si fibre solubile care prelungesc senzatia de satietate mai mult decat alte alimente
  • Are o substanta care protejeaza vederea prin combaterea cataractei, numita luteina
  • Ajuta la intarirea sistemului imunitar prin continutul mare de antioxidanti
  • Previne procesul de imbatranire a organismului

Studii recente au demonstrat ca prezenta acidului oleic din avocado reduce riscul aparitei de tumori la nivelul prostatei.

Conform unui articol publicat in revista ” Allergy, Asthm and Clinical Immunology ” in 2011 exista un procent mic de persoane care dezvolta simptome neplacute precum: congestie nazala, tuse, edem, stranut, la consumarea unor cantitati mai mari de avocado decat in mod normal.

Datorita cantitatii mari de fibre si grasimi nu este recomandat consumul zilnic de avocado.

 

Pe langa intrebuintarile culinare acesta mai poate fi folosit si in industria cosmetica.

 

1. Uleiul de avocado -tratamente pentru piele

Uleiul de avocado este un bun emolient, patrunde in tesuturile subcutatanate si e considerat remediu pentru bataturi.

Ajuta la tratarea acneei, a dermatitelor si hidrateaza tenul uscat.

 

 Avocado oil photo
Photo by Mika’s Lab

2. Tratamente pentru par

Photo by Azwebear

Avocado este un remediu natural si pentru podoaba capilara, oferindu-i stralucire si volum. Pentru masca de par se foloseste avocado copt cu o lingurita de zeama de lamaie, suc de aloe vera si putina sare, dar se poate folosi direct uleiul de avocado, care contine numeroase vitamine( Vitamina K, vitamina E ), fibre, acid folic.

3. Tratamente anticelulitice

Masaj cu zahar si avocado, foarte eficient asociat cu o dieta echilibrata si sport. Avem nevoie de o cana de zahar brun, un avocado copt, miere, ulei de masline. Ingredientele se amesteca pana cand se obtine o pasta, iar tratamentul se aplica de cateva ori pe saptamana.

Cellulite photo
Photo by dubailasertreatments

L

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ