Aurora boreala sau dansul luminilor este un fenomen natural ce se poate observa la Polul Nord. Are la baza un efect optic rezultat in urma impactului dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei si particulele de vant solar.

Aurora borealis poza
Poza de Tor Even Mathisen
Aurora borealis poza
Poza de Sigmundur Andresson (1,060,000+ views – Thank you!
Aurora borealis poza
Poza de Zeeyolq Photography

La Polul Sud se poate observa acest fenomen dar se numeste Aurora Australa si nu este atat de vizibila ca cea nordica.

Aurora australis poza
Poza de Frank C. Grace (Trig Photography)
Aurora australis poza
Poza de Chris Macdonald NZ

Culorile aurorei boreale variaza in functie de tipurile de molecule implicate, asadar moleculele de oxigen aflate la o distanta de 96 de km dau culoarea galben-verzui, cele aflate la o distanta mai mare (360 de km) dau o culoare puternic rosiatica, iar moleculele de azot o transforma in culoarea albastru sau albastru-purpuriu.

Prezenta aurorei boreale s-a facut simtita inca din sec XVII, cand Galileo Galilei a inceput investigarea acestui fenomen si l-a inclus in studiul sau referitor la miscarile astrelor ceresti. Denumirea de “aurora” provine din limba latina, de la zeita romana a zorilor Aurora, iar “boreala” de la titanul vanturilor Boreas.

In mitologia nordica, in cronica Konungs Skuggsja (1250) aurorei boreale i se asociaza trei explicatii: una ar fi ca oceanul este inconjurat de focuri, a doua ca razele solare au atins latura nocturna a lumii sau ca ghetarii au stocat energie si ca au devenit fluorescenti.

Folclor

Numele scandinav pentru Luminile Nordului se traduce ca “fulger de scrumbie” pentru ca se credea ca luminile erau reflexe lansate de scrumbii pe cer, iar finlandezii i-au asociat numele de “focuri de vulpe“, pentru ca in acea zona traiau vulpile de foc si considerau ca luminile erau produse de scanteile ce le scot cozile lor. In Letonia oamenii spuneau ca atunci cand apare culoarea rosie pe cer, aurorele sunt sufletele razboinicilor morti.

Aurora boreala poza
Poza de olgeir
Aurora boreala poza
Poza de fridgeirsson
Aurora boreala poza
Poza de fridgeirsson

Aurora artificiala

Exploziile nucleare in straturile superioare ale atmosferei pot da nastere unor aurore artificiale. In anul 1962, in urma testului american nuclear Starfish Prime s-a demonstrat acest fenomen. Deasupra Oceanului Pacific s-a putut observa o aurora artificiala pentu mai mult de 7 minute.

Sursa foto: Wikipedia

 

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ