Daca ti-ar spune cineva sa electrocutezi un om, ai face-o? Sa nu te grabesti cu raspunsul, desi inclini sa zici NU categoric! Un experiment demonstreaza ca ai putea.

Am vazut recent filmul Experimenter (2015), bazat pe un caz real, care ii are in distributie pe celebrii actori Peter Sarsgaard si Winona Ryder, si m-a cam pus pe ganduri. 

Actiunea filmului descrie viata celebrului psiholog Stanley Milgram, un american de origine romana, care a efectuat o serie de experimente asupra comportamentului uman.

Cel mai important este cunoscut ca “Experimentul Milgram” si este studiat in toate lucrarile psihologice de specialitate.

Incepand cu anul 1961, Milgram a testat la Universitatea Yale din SUA oameni obisnuiti pentru a verifica obedienta acestora fata de autoritate.

Sursa foto spring.org.uk
Stanley Milgram, spring.org.uk 

Lasand la o parte filmul, care este bine realizat, iar prestatia actorilor este remarcabila, experimentul lui Milgram m-a facut sa imi pun semne de intrebare – in primul rand cum as fi reactionat eu daca as fi fost supusa experimentului? cat de obedienta as fi fost?

Pe larg, la experiment participau trei actori: conducatorul experimentului (autoritatea), un “profesor” (subiectul) si un “elev”(complice). Profesorul stia ca trebuie sa testeze capacitatea de memorare a elevului prin aplicarea pedepsei. Elevul era conectat la un aparat cu socuri electrice in camera alaturata si astepta intrebarile. Pentru fiecare raspuns incorect primit, profesorul trebuia sa ii administreze elevului socuri electrice si sa ridice doza cu 15V la fiecare greseala, pana ajungea la maximum 450V (doza letala).

Conducatorul experimentului, care a impartit rolurile, era un barbat in halat gri si cravata, cu o atitudine severa. Acesta supraveghea si ii cerea profesorului sa mearga mai departe cu socurile, confirmandu-i ca isi asuma el responsabilitatea pentru tot ce se intampla cu elevul (care suferea si ii striga profesorului sa se opreasca).

Sursa foto vimeo.com
Sursa foto vimeo.com

“Profesorul” a fost de fapt singura persoana supusa experimentului, iar testul real era daca acesta poate merge pana la capat cu administrarea socurilor, ascultand de autoritate fara sa se bazeze pe constiinta sa.

Experimenter-2015-01 (1)
PROFESORUL. Sursa foto Magnolia Pictures

Rezultatele studiului au fost socante. Milgram a observat ca 65% dintre subiecti au continuat pana la ultima faza, desi erau constineti ca fac rau “elevului”.

Sursa foto vulture.com
ELEVUL. Sursa foto vulture.com

Intrebarea evidenta este cum au putut sa mearga pana la capat?

Ideea lui Milgram a pornit de la comportamentele deviante ale nazistilor. Psihologul a vrut sa  inteleaga cum a fost pus in aplicare atat de sistematic genocidul impotriva evreilor si cum au urmat atat de multi oameni acele ordine inumane.

Stanley Milgram a realizat 18 experimente incercand sa identifice factorii care contribuie la obedienta oamenilor fata de autoritati, dar si la diminuarea acesteia.

Experimentul a fost destul de controversat. Metodele lui Milgram erau considerate radicale pentru ca atacau principiile morale ale oamenilor normali, fara profil criminal, dar care demonstrau ca pot face rau daca asculta ordine. Se credea ca in urma acestor experiente, subiectii puteau ramane traumatizati, desi ulterior Milgram a dezmintit astfel de temeri.

Nu ti-am dezvaluit chiar tot din film, ramane sa observi tu detaliile, precum si alte experimente interesante realizate de Milgram, prezentate in filmul Experimenter.

Ti-a placut acest articol? Primeste-le pe urmatoarele pe e-mail

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ